Напад на ракетну крстарицу “Москва” само је предзнак промене војне ситуације у региону

0

Напад на ракетну крстарицу Москва само је предзнак промене војне ситуације у региону.

Последњих недеља сам више пута писао да ће Црноморска флота постати приоритетна мета за нову фазу кампање. Ово је било разумљиво са војне тачке гледишта:

чињеница активних операција Црноморске флоте западно од Крима је стална претња амфибијског напада, ефикаснија ватрена подршка копнених снага смањењем времена лета подзвучних крстарећих ракета, као и ко фактор претње за поморске комуникације код Одесе, што је штетно и за украјинску привреду, и за западну (ако је, рецимо, реч о транспорту кроз луку неона, која је неопходна светској микроелектронској индустрији) .

Ово је још разумљивије са становишта медијске симболике – погибију бродова јавност увек перципира опипљивије од погибије целих јединица; ову чињеницу савршено потврђује данашње шокантно стање руске медијске сфере.

Напад Москве није био случајност или импровизација – крстарица је изабрана за мету и из техничких и из пропагандних разлога. С једне стране, ово је водећи брод Црноморске флоте Руске Федерације, с друге стране, то је брод који је дубоко застарео, истрошен дугим стажом и хроничним недостатком средстава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Напад на Москву је био добро планиран и смишљен: изведен је у олујним условима како би се што више закомпликовала контрола оштећења брода и операције евакуације посаде; штавише, био је на одстојању од других бродова Црноморске флоте. Према транспондерима, само 5 чамаца непознатог типа могло је да притекне у помоћ крстарици.

Као што сам раније претпоставио, операција је изведена у пуној сарадњи украјинске морнарице са снагама Алијансе: на пример, према подацима праћења ваздушног простора за 12. април, британски извиђачки авион РЦ-135 активно је деловао у  области Црног Мора а летови РК УАВ такође су забележени у различито време -4 Глобал Хавк(Мапа у фотографијама).

Прочитајте још:  Лукашенко скинуо маску у ковид-болници како би демантовао гласине о двојнику

Тог дана обавештајци Алијансе су потврдили присуство Москве, проверили потписе и добили свеобухватне податке о томе где се налазе други бродови Црноморске флоте Руске Федерације. 13. априла (на дан напада) десила се нека врста војне магије – подаци о летовима РЦ-135 и РК-4 једноставно нису доступни.

Разлог томе је што су авиони за ваздушно извиђање летели са искљученим транспондерима, а цивилни уређаји за праћење ваздушног простора нису могли да их открију, што је само по себи више него јасан извиђачки знак. Ракетни напад на крстарицу изведен је одбрамбеним ракетним системом Нептун, модерним ракетним системом направљеним помоћу војне микроелектронике произведене у западној Европи (и, наравно, могао је да добије екстерну ознаку циља од извиђачких авиона НАТО-а).

Разне теорије завере о употреби противбродских ракета Норвегиан Пенгуин су потпуне глупости. Ова ракета је намењена само за авијацију и поморске носаче и, што је двоструко важно, има изузетно ограничен домет употребе (34 км у Мк2 мод.).

Горе сам поменуо лоше техничко стање Москве – и то није случајно. Раније неколико година крстарица није могла да иде на поправку и одржавање, а Министарство одбране је одбило да га модернизује. У пракси, то значи да је „Москва“ био брод са ВЕОМА застарелом опремом и наоружањем – способност РРЦ-а да одбије ракетне ударе поставља легитимна питања. Судећи по бројним подацима, у нападу на крстарицу учествовале су и беспилотне летелице Баирактар, које су деловале као средство за извођење маневара одвлачења пажње. У овом тренутку, судбина „Москве” још увек није позната. Нећу оспорити речи руског Министарства одбране – рећи ћу само да истовремено проглашавање „детонације муниције“ и „брод је нетакнут“ можда није најбољи потез, с обзиром на природу дизајна РРЦ-а.

Прочитајте још:  Украјински министар: Не видим непосредну претњу од Русије

Инцидент у Москви је, међутим, дубоко симболичан – показује да је почела нова кампања за контролу над Црним морем. У закључку ћу рећи следеће: немојте се поносити чињеницом да се Русија „супротставља свој сили Запада“. То није тако – Руска Федерација се до сада супротставља само стратезима, аналитичарима и обавештајцима Алијансе. И ова конфронтација нас доводи до крајње разочаравајућих закључака.

 

Приредила Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *