„Шок рецесије се приближава“

0

Сук у Техерану: америчке санкције гурнуле су економију Ирана у рецесију (EPA-EFE/Abedin Taherkenareh)

Банка Америке упозорава да висока инфлација представља кредибилну претњу економском опоравку који је почео пре само две године.

„Шок инфлације се погоршава, шок стопе тек долази, шок рецесије долази“, написао је главни инвестициони стратег ове америчке мултинационалне инвестиционе банке и компаније за финансијске услуге Мајкл Хартнет у белешци упућеној клијентима, преноси Си-Ен-Ен.Упозорење је уследило уочи новог владиног извештаја који показује да су потрошачке цене порасле за 8,5 одсто у марту, што представља најбржи темпо од децембра 1981.Забележени су рекордни скокови цена у односу на претходну годину за све, од нових возила и одеће за мушкарце до хране за бебе и прелива за салату.

Инфлација је „ван контроле“, написао је Хартнет и додао да „инфлација изазива рецесију“, преноси РТС.

Иако је последњу рецесију изазвала пандемија, економска експанзија се често завршава тако што Федералне резерве притисну кочнице у борби против растуће инфлације.

Тржишта се спремају да Федералне резерве брзо подигну каматне стопе, најбржим темпом за неколико деценија, како би се држале цене под контролом. Ризик је да ће централна банка учинити превише, потапајући привреду у том процесу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Банка Америке не подвлачи директно рецесију у Сједињеним Државама. Али, подиже ниво упозорења на успоравања и указује на сигнале рецесије на Волстриту.

Хартнет је приметио да је кретање цена на финансијским тржиштима било веома „рецесивно“, наводећи стрмоглав пад за економски осетљиве гране као што је грађевинарство, производња полупроводника, мале капиталисте, малопродају и приватни капитал.

Очекивања глобалног раста пала су на рекордно ниске нивое у априлу међу менаџерима инвестиционих фондова које је анкетирала Банка Америке, наводи се у посебном извештају објављеном у понедељак.

Прочитајте још:  „СПЦ ће нам забрањивати да се сахрањујемо и стављамо петокраке на споменике!“: Антена М дефинитивно потонула у царство морбидности!

То истраживање је, такође, показало да су очекивања међу инвеститорима пала на најслабији ниво од марта 2020, приближавајући се тако нивоима који су виђени раније, укључујући колапс Леман Брадерса 2008. и пуцање дот-ком балона 2001. године.

Прошле недеље, Дојче банка је постала прва велика банка која је прогнозирала рецесију. Банка очекује да ће Фед гурнути економију у „благи“ пад који ће почети крајем 2023.

Али, други мисле да би Фед могао да укроти инфлацију без изазивања рецесије.

Да би се инфлација ставила под контролу, инвестициона банка Голдман Сакс је у извештају навела да економски раст мора да омекша на „скромни темпо испод тренда – довољно да убеди компаније да одустану од неких планова ширења, али не толико да изазову оштре резове у текућој производњи и запослености“.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *