Белоруске фабрике подигле продајне цене шећера

0

(фото:РИА НОВОСТИ)

Белоруске фабрике подигле су продајне цене шећера како би спречиле његов извоз у Русију.

Белоруски произвођачи повећавају продајне цене белог шећера како би спречили његов масовни извоз у Русију, где је цена овог производа дупло већа, објавио је у четвртак сајт државног концерна Белгосписцхепром.

Произвођачи шећера ће повећати продајну цену белог шећера, која се одржава од 2016. године“, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да је „тренутна промена продајне цене превентивна мера, узимајући у обзир тренутне тржишне услове”. „У позадини двоструког јаза у ценама са Руском Федерацијом, стручњаци предвиђају могућност масовног извоза шећера ван Белорусије“, објашњава се у извештају.

“Главни задатак концерна је снабдевање храном, пре свега, домаћем тржишту. Данас бележимо значајан пораст потражње за шећером: ако је у периоду јануар-март 2021. продато 1-1,5 паковања шећера по глави становника месеца, затим у марту ове године око три килограма шећера отишло је са рафова продавница за једну особу, а не узимамо у обзир само одраслу популацију, већ и децу веома младе “, Олег Жидков, председник концерна Белгосписцхепром . се цитира у поруци.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је нагласио да једна особа не може да конзумира шећер у таквим количинама. „Данас смо принуђени да предузмемо мере да заштитимо домаће тржиште и повећамо продајну цену производа за 60 копејки (око 16,9 руских рубаља по званичном курсу – прим. аут.) за 1 килограм“, наставио је шеф концерна.

Према извештају, у Белорусији послују четири шећерана : Фабрика шећера Скидел, Рафинерија шећера у Слуцку, Фабрика шећера у Городеји и Шећерана у Жабинки. Укупна дневна производња шећера је око 4,8 хиљада тона. “Ови ресурси омогућавају да се у потпуности подмири потражња домаћег тржишта за белим шећером. Шећеране производе снабдевање малопродајних ланаца и индустријских предузећа у планском режиму у складу са апликацијама и распоредом отпреме”, истиче се у поруци. У малопродаји белоруски гранулирани шећер кошта око 1,77 белоруских рубаља по килограму (око 49,86 руских рубаља).

Прочитајте још:  Путин: Покушаји Европе да замени руске енергенте доводе до поскупљења гаса

Пошто цене шећера на потрошачком тржишту регулише држава, Министарство за антимонополску регулацију и трговину Белорусије саопштило је да је могућност утврђивања цена за бели кристални шећер од стране правних лица и предузетника који га продају, прекорачујући максималну велепродајну маржу, дозвољена у трговини. договорена је маржа утврђена одлуком Владе од 7. априла. Али то не би требало да буде веће од цене израчунате на основу каталошке цене фабрике шећера и доплата које је утврдила влада. Ова наредба важи до 30. априла 2022. године.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *