Како Украјина сама себи забада нож у леђа: Немачки председник је у Украјини непожељан

0

Немачки председник је у Украјини непожељан. Чак и ако је Кијев незадовољан немачком улогом: Повлачење позива за посету шефу немачке државе није паметна одлука

Украјина себи није учинила никакву услугу тиме што је повукла позив за посету председника Немачке. Јасно, Штајнмајер је у време док је био министар иностраних послова увек био један од оних који су имали разумевања за Русију и истрајно се залагао да се изградња гасовода северни ток настави. Гледајући на то са аспекта садашњих догађаја то је била грешка и он је то јавно признао.

Немачка је држава која највише подржава Украјину финансијски и испорукама војне опреме. Прогласити шефа немачке државе за непожељну особу значи не признавати ову помоћ.

Украјина од Немачке тражи више оружја, понајвише озбиљна оруђа као што су тенкови. У Немачкој још увек трају расправе о томе да ли ово оружје треба испоручити Украјини. Али већ сада је јасно: За Немачку ово није једноставна и лака одлука. Чак и ако у немачким складиштима још увек има Мардер-тенкова они нису одмах спремни за употребу и морали би да прођу техничку проверу и оспособљавање. Сем тога украјинска армија би за њихово коришћење морала да прође специјалну обуку. Све ово је питање месеци.

Сигнал Кијеву 

Притисак на немачку ладу врши понајвише украјински амбасадор у Берлину Андреј Малнек, он већ недељама тражи веће немачко ангажовање и наступа мање као дипломата а више као лобиста. То се можда и може разумери кроз чињеницу да се његова земља тренутно осваја и разара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Украјина и Пољска се удружиле против „Северног тока 2“

Малнек је већ више пута малтене показао увређеност јер Немачка оклева са испорукама тешког наоружања. Могуће је да је послао сигнал Кијеву: Нећемо Штајнмајера него канцелара. Јер он је тај који би пре могао да испуни политичка обећања.

Путин може са задовољством да посматра

Невероватно је да сада канцелар Шолз ипак путује у Украјину пошто је председнику Немачке предходно повучен позив за посету. Влада у Кијеву опструише саму себе. И допушта свом противнику да се попут победника радује.Председник Русије Путин сада може задовољно да гледа како је запад несложан и нејединствен. План о заједничком путовању у Кијев шефова балтичких држава и председника Немачке се урушио . Овакву тиху победу Украјина Русији није требала да поклони.

Превод: Милан Здравковић / Васељенска

Линк оригинала:  https://www.tagesschau.de/

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *