Зорана Михајловић: Србија по питању руског удела у НИС “разматра све опције”

0

Зорана Михајловић (Фото: Јутјуб)

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да држава, по питању руског удела у Нафтној индустрији Србије (НИС) “разматра све опције”.

Она је за Јуроњуз Србија, упитана да прокоментарише могућност продаје руског удела у власништву НИС-а, рекла да ће држава „учинити све што је потребно да осигура енергетску безбедност и омогући несметано снабдевање нафтом“, саопштио је њен кабинет.

Напоменула је да је Србија имала одличну сарадњу са НИС-ом „све време и када је у питању набавка и складиштење“.

Нагласила је да је „питање енергетске безбедности питање развоја државе“.

“Изузети смо из петог пакета санкција (ЕУ према Русији), али не знамо шта може да се догоди у наредном периоду и зато разматрамо све опције“, рекла је она.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Навела је да ће завршетком интерконекције са Бугарском, у септембру наредне године, Србија добити могућност диверзификације снабдевача природним гасом и повећати своју енергетску независност.

Рекла је да је “Србија још увек зависна од једног добављача”, те навела да Србија има два правца дотока гаса, али је зависна од Русије.

“Конекција са Бугарском, која ће бити готова следеће године даје нам могућност да преговарамо и да од септембра следеће године добијамо ТНГ (течни гас) из Грчке, да се повежемо са гасом из Азербејџана, чиме смањујемо нашу зависност”, рекла је она.

Навела да ће држава учинити све да има довољно енергије и енергената и да ће Србија наредну зиму дочекати са довољним количинама нафте, нафтних деривата, као и гаса, електричне и топлотне енергије.

“Каква ће бити цена гаса, то не можемо са сигурношћу да знамо, јер су ово тектонски поремећаји на тржиштима и питање је коју ћемо цену моћи у преговорима са Гаспромом да добијемо, сигурно је да неће бити као до сада”, рекла је она.

Прочитајте још:  БЕОГРАД: Рускиња ножем исекла мужа, па га ударила чекићем

Указала је да “постоје ствари које не зависе од Србије”, те навела да је урађено све да Србија буде енергетски безбедна и у овим условима.

Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *