Антонио Гутереш: Украјинска криза може да гурне више од једне петине човечанства у сиромаштво и глад

0

(фото:НСПМ)

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је да би украјинска криза могла да гурне више од једне петине човечанства, односно до 1,7 милијарди људи, у сиромаштво и глад.

“Сви видимо трагедију која се одвија у Украјини. Али изван њених граница, рат је започео тихи напад на свет у развоју. Криза би могла да гурне до 1,7 милијарди људи, односно више од петине човечанства, у сиромаштво и глад у размерама које нису виђене неколико деценија”, рекао је Гутереш за чешки портал Сезнам Зправи.

Подсетио је да Украјина и Руска Федерација учествују са 30 одсто у светској производњи пшенице и јечма, са петином у производњи кукуруза и више од половине сунцокретовог уља, преноси РИА Новости.

“Жито из те две земље храни најсиромашније и најугроженије људе на свету. Они чине више од трећине пшенице увезене у 45 најнеразвијених земаља”, поручио је генерални секретар УН.

Нагласио је да рат онемогућава пољопривреднике да жању, доводи до затварања лука, блокира извоз житарица, нарушава ланце снабдевања и доводи до вртоглавог раста цена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Да би се поправила ситуација са храном, УН позивају све државе да задрже отворена тржишта, избегну гомилање залиха, неоправдана и прекомерна ограничења извоза и обезбеде резерве земљама које су у највећем ризику од глади”, рекао је Гутереш.

Према његовом мишљењу, у области финансија, Г20 и међународне финансијске институције требало би да пређу у ванредни режим.

“Ово би требало да буде први корак ка дубоким реформама нашег неправедног глобалног финансијског система који богате чини богатијима, а сиромашне сиромашнијим. Социјална заштита ће бити од суштинског значаја за подршку породицама кроз ову кризу”, истакао је Гутереш.

Прочитајте још:  Нови губици Украјине у оклопним возилима

Танјуг

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *