Комерсант: Вучић између две ватре, незадовољство почела да показује и Москва

0
председник Србије, србија

председник Србије Александар Вучић (Фото: Принтскрин)

После председничких и парламентарних избора у Србији нагло је повећан притисак на Београд да се прикључи санкцијама против Русије, а први пут је за време украјинске кризе незадовољство показала и Москва, пише московски дневник Комерсант.

У чланку под називом „Србију нападају са свих страна – Београдом су незадовољни и Запад и Русија“, лист пише да ће председник Србије Александар Вучић, који се нашао усред дипломатске ватре две стране, направити низ корака у сусрет Западу, али да тешко да ће се окренути од Русије.

Притисак на Београд предводи Немачка, која се сматра кључним партнером Србије у ЕУ, наводи дневник и додаје да је немачки председник Валтер Штајнмајер прошле недеље у честитки Вучиц́у напоменуо да је координација српске спољне политике са ЕУ, посебно према Русији, укључујуц́и и увођење санкција, од кључног значаја.

Комерсант пише данас да су се тиме обистиниле прогнозе експерата да ће се притисак ЕУ и САД на Србију после избора повећати.

“Од самог почетка садашње кризе у Украјини Запад је проценио да је ненормално да Србија остане једина међу члановима и кандидатима за ЕУ која се није прикључила санкцијама. Београд је добио прећутно одлагање само до избора 3. априла. Штавише, Запад није био задовољан ни чињеницом да је Србија у протеклом периоду три пута подржала антируске резолуције у УН, укључујуц́и и ону недавну којом је суспендовано чланство Русије у Савету за људска права”, наводи Комерсант.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лист пише да је “нови и веома непријатни моменат за Вучића, који покушава да седи на две столице”, било то што је незадовољство његовом позицијом изразила и Москва.

Прочитајте још:  Медијска праћења суђења за ратне злочине

Лист цитира портпаролку Министарства спољних послова Русије Марију Захарову која је изјавила да Москва не разуме представнике држава који теже независној, избалансираној политици, а који говоре да су подвргнути невиђеном притиску западних држава и да зато иду на компромисе.

“Не разумемо то. Знамо да се врши притисак. Али, ако је реч о онима који тврде да су наши пријатељи, то је немогуће разумети”, преноси Комерсант речи Захарове.

“Пријатељски однос према Русији” Вучић може да покаже већ ускоро, чак и ако се и даље не прикључи западним санкцијама, као и да се сети жеље председника Владимира Путина – да у Владу Србије укључи више политичара који су оријентисани на развој односа са Русијом, пише лист.

Дневник наводи да је главни партнер Вучићеве Српске напредне странке – Социјалистичка партија Србије Ивице Дачића, који се у Србији сматра “једним из кључних проруских политичара”.

Лист међутим, указује на изјаву премијерке Србије Ане Брнабић да нема никаквог договора о томе да ће Дачић бити премијер.

Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *