У ПАРИЗУ ДО ТЕМЕЉА ИЗГОРЕЛА РУСKА ПРАВОСЛАВНА ЦРKВА (ВИДЕО)

0

Мала руска православна црква изгорела је у недељу у Паризу, пренео је Ле Фигаро, информацију од ватрогасаца. За сада се не зна да ли је пожар криминалног или случајног порекла. Подсетимо да од почетка сукоба у Украјини француске власти а и сами француски медији као јединог одговорног за сукоб налазе у руску власт. Истрага би требала да покаже да ли је ова прелепа црква запаљена намерно или је случајно избио пожар.

Унутрашњост цркве Светог Серафима Саровског , веома мале дрвене грађевине у 15. арондисману француске престонице, на дан католичког Васкрса, данас поподне је „у потпуности уништена у пожару“, без жртава, саопштили су ватрогасци. Три присутне особе су позвале помоћ.

Пожар је избио око 16 часова у овом светом месту које се налази на адреси руе Лецоурбе у 15. париском арондисману. Ватра се брзо проширила, зато што је грађевина од 250 квадратних метара у потпуности направљена од дрвета, објаснила је Ватрогасна бригада Париза а пренео портал Ортодоxие. На срећу, није било службе у току, три особе су успеле да изађу и да се склоне пре доласка ватрогасаца.

Међутим, штета је велика. Унутра је све изгорело. Четири-пет икона су успеле да буду извађене, али су јако деградиране, указују ватрогасци. У зграду је било немогуће ући када су стигли ватрогасци како су они сами рекли. Отац Рено Прести је рекао да су икона „Златна кадионица“ Свете Марије Скобцове, антимензија и епитафијум пронађени неоштећени, остало је спаљено.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За разлику од католика, православци не славе Васкрс овог викенда вец́ 23. и 24. априла по јулијанском календару. Од почетка руске инвазије на Украјину 24. фебруара, неколико места повезаних са Русијом било је на мети вандалских акција. Порекло пожара у недељу није познато, рекли су ватрогасци који су од лабораторије Префектуре полиције затражили да испита.

Прочитајте још:  Француски политичар: Фон дер Лајен је луда

Главна места руског православног богослужења у Паризу су катедрала Светог Александра Невског у 8. арондисману и катедрала Свете Тројице, на обали Сене и близу Ајфелове куле, у 7. арондисману. По снимку који смо преузели са Фејсбука, може се видети да је јутрос уживо преношена служба из ове цркве.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *