Британски елитни војници САС-а обучавају трупе на украјинској територији

0

(фото: Правда)

Украјински команданти рекли су Тајмсу да војници британске Специјалне ваздушне службе (САС) обучавају украјинске трупе у Кијеву како да користе противтенковско оружје које је обезбедио Лондон.

Прочитајте још:  Русија демантовала успех украјинске офанзиве
Према извештајима команданата, британске трупе су стигле у Кијев пре око две недеље да би започеле обуку о лаком противтенковском оружју следеће генерације, познатом као НЛАВ. Велика Британија је почела да шаље НЛАВ Украјини убрзо након што је Русија извршила инвазију 24. фебруара, преноси Зиро Хеџ.

Откриће мисије за обуку коју спроводи САС је први извештај о војном присуству чланице НАТО-а у Украјини откако је Русија извршила инвазију и могло би да ризикује да испровоцира Москву. У дипломатском писму САД прошле недеље, Русија је упозорила НАТО да престане да наоружава Украјину, а руски званичници су рекли да ће се америчка и НАТО возила која превозе оружје унутар земље сматрати „легитимним војним циљевима“. Британско министарство одбране није хтело да потврди мисију обуке, наводећи свој став да не коментарише специјалне операције. Од 2014. године, САД и њени савезници из НАТО-а послали су трупе у Украјину на обуку, али је пријављено да су повучене у фебруару пре инвазије. Капетан Јуриј Мироненко, један од украјинских команданата који је разговарао за Тајмс, рекао је да је британска обука неопходна јер нови регрути и ветерани који се враћају немају искуства са НЛАВ-има. „Британски официри су били овде пре две недеље у нашој јединици и заиста су нас добро обучили“, рекао је Мироненко. „Официри из два батаљона стационирана у главном граду и око њега рекли су да су прошли војну обуку, један је завршио прошле недеље, а други недељу дана раније“, наводи Тајмс о украјинским снагама које су прошле обуку.

Прошле недеље, САД су најавиле додатних 800 милиона долара војне помоћи Украјини. У пакет су по први пут укључене хаубице калибра 155 мм и напредни радарски системи које Пентагон планира да искористи у обуци украјинске трупе како да њима рукују. Али уместо да се пошаљу америчке трупе у Украјину, очекује се да ће се обука одржати у једној земљи НАТО-а у источној Европи.

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *