Власт спрема јавност за рударење литијума у Србији

0
обавештајац

Изјава Александра Вучића за стручну јавност наговештај да ће се Рио Тинту ипак дозволити спровођење пројекта који је та компанија започела.

Потпуно је реално да ће актуелна власт, након што су избори окончани, ипак дозволити Рио Тинту или некој другој компанији да изгради рудник литијума у околини Лознице, сматра стручна јавност тумачећи тврдњу председника Србије Александра Вучића на телевизији Пинк да је одлука да се тај пројекат откаже „донета под бесмисленим притиском страних служби, и једним делом народа“.

– Могли смо од Лознице мали Токио да направимо. А сада становништво у Подрињу напушта те крајеве. Шта имамо од Лознице до Бајине Баште. Колико људи имамо? Ту стварно живи не више од 125.000 до 130.000 људи. Биће још мање. А што не направимо да буде 300.000 људи? Па нећемо, зато што нам стране службе бирају – рекао је између осталог Вучић током наступа у емисији „Хит твит“. Он је додао да би у Србији могло да се ископа око 56 хиљада тона литијума, да је актуелна цена по тони 76 хиљада долара, док је пре само две године била 4.000 долара по тони.

Економиста Милан Р. Ковачевић каже за Данас да после изборних резултата који Српској напредној странци са савезницима омогућавају власт и у наредном периоду верује да ће се „литијум у Србији рударити“ иако је актуелна власт под притиском минулих еколошких протеста раскинула све споразуме са британско-аустралијском компанијом Рио Тинто.

“Власт је на изборима обновила мандат, како на председничким тако и на парламентарним. То јој даје прилику да поново актуелизује пројекат ископавања руде литијума у Србији. Председник Вучић је увек и наступао са тезом да је то развојна шанса Србије и након што је добио изборе сада му се отвара могућност да настави са лобирањем за тај пројекат. Само је питање да ли ће литијум, ако се власт одлучи да промени своју одлуку, експлоатисати Рио Тинто или нека друга компанија” – наводи Ковачевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, оправдање да се ипак дозволи изградња рудника литијума у околини Лознице биће економски разлози, односно тврдње да Србија од тога може уносно зарадити и отворити нова радна места као и да ће се применити ефикасне мере када је реч о заштити животне средине.

Прочитајте још:  У овим градовима су на функцијама СНС кадрови без диплома и пензионери!
Приватизациони саветник Бранко Павловић истиче да је Вучић у „Хит твиту“ изнео одређене тврдње које су тачне али да је касније изрекао друге које су у потпуности супротстављене оном што је нагласио у први мах.

“Председник Вучић је у праву када каже да је одлука о томе да се Рио Тинту ускрати могућност експлоатације литијума у околини Лознице донета прерано без да су урађена сва потребна испитивања о економској изводљивости тог пројекта. Са друге стране, одмах након тога је наставио са причом колико би Србија профитирала од изградње рудника у Јадру. Бесмислено је лицитирати великим цифрама и причати о томе колико би се руде ископало и зарадило а у први мах је речено да нису до краја спроведена поуздана испитивања која би показала да је уопште исплативо такав пројекат и започети. Постоји могућност да ће власт дозволити да се елаборат о исплативости изградње рудника литијума у околини Лознице спроведе и велика је вероватноћа да ће то бити одобрено баш Рио Тинту који је већ у великој мери загазио у тај пројекат” – истиче Павловић.

Оправдање за то што мења свој став о томе да са Рио Тинтом треба прекинути сваку сарадњу власт, сматра Павловић, може да нађе на тај начин што Ана Брнабић неће бити премијерка нове владе.

“Може да се каже да је против спровођења тог пројекта била она као председница Владе Србије. Ако се изабере други премијер он нема обавезу да по питању литијума има исте ставове као и његова претходница те може да наложи да се пројекат настави, односно да се елаборат о изводљивости и заштити животне средине спроведе до краја, како би се показало да ли је рударење литијума исплативо и безбедно за животну средину и здравље људи” – објашњава Павловић.

Прочитајте још:  Боцан-Харченко: Срби и Руси су се заједно борили за слободу и заједно извојевали победу
Активиста покрета Еколошки устанак Александар Јовановић Ћута каже за Данас да нема информације о томе да власт планира да промени свој став и ипак дозволи ископавање литијума у Србији али да би у случају да то учини изазвала револт јавности и масовне протесте.

“Ако би то урадила власт би добила блокаду целе Србије. С тим што би блокада овог пута била знатно интензивнија него што је био случај прошли пут. Нико нормалан не може да поништи одлуку о томе да Рио Тинто не може да гради рудник литијума у околини Лознице. То би била одлука противна интересима и вољи грађана и резултирала би блокадом моста Газела али и многих других саобраћајница у Србији” – истиче Јовановић. Он додаје да ће први потез Еколошког устанка након конститутивне седнице Скупштине Србије бити организовање конференције за новинаре којој ће присуствовати сви еколошки активисти који се залажу за доношење закона о трајној забрани експлоатације литијума у Србији.

Подсећања ради, Влада Србије је 20. јануара поништила све споразуме који су компанији Рио Тинто омогућавали истраживање руде литијума у Јадру. Таква одлука је донета након масовних блокада саобраћајница у Србији које су организовале еколошке организације и грађани који се противе спровођењу тог пројекта.

Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *