Битка за Донбас и нова шанса за предају „Азова”

0

Руски борци у Мариупољу (Фото РИА Новости/Иља Питалев)

Дуго најављивана друга фаза „специјалне војне операције” у Украјини, како је називају Руси, почела је јуче још једним роком за предају који је дат војницима у „Азовстаљу” у Мариупољу.

Прекидом ватрених дејстава и повлачењем руске војске на безбедну удаљеност тако је припадницима „Азова” неочекивано дата још једна шанса за предају. Руско Министарство одбране је украјинским војницима који се предају гарантовало живот и поштовање Женевске конвенције о поступању са затвореницима. У непосредној близини металуршког комбината отворена су три коридора, а оне који су одлучили се предају чекали су хуманитарни конвоји. Припремљено је 30 аутобуса и аутомобила и 10 возила хитне помоћи.

Портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин рекао је да је лажна украјинска вест да се у „Азовстаљу” налазе цивили. Изјавио је да су специјалне групе, уз авијацију и артиљерију, спремне за почетак напада на комплекс челичане, где се налази још око 3.000 припадника екстремистичког батаљона „Азов”. Медији су писали да би ова тешко освојива подземна тврђава могла да буде заузета тако што би војници унутра могли да буду „неутралисани” вакуумским бомбама, хемијским отровима или великом количином воде.

Обраћајући се Украјинцима, Зеленски је рекао да је веома велики део руске војске сада на фронту у источној Украјини и да води битку за Донбас. У ноћном обраћању уочи јучерашњег дана рекао је да руска офанзива иде „веома опрезно” и да неће успети јер руским трупама недостаје снаге да пробију украјинску одбрану. И његов саветник Алексеј Арестович поручио је да ће руска офанзива на истоку пропасти.

Међутим, лидер руске републике Чеченије Рамзан Кадиров рекао је на свом телеграм каналу да ће „уз помоћ Свемогућег, у уторак или среду” бити решено питање екстремиста који су се склонили у „Азовстаљ”.

Јуче је регионални гувернер потврдио да су руске снаге освојиле град Кремину, који се налази око 100 километара југоисточно од Кијева, и то је први град освојен у новој офанзиви.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Украјински преговарач и саветник Зеленског Михаил Подољак рекао је Ројтерсу да је руска опсада Мариупоља додатно закомпликовала преговарачки процес и да је тешко рећи када би директни преговори могли да се наставе. Украјинска страна повукла се из преговора кад је откривен наводни злочин руских снага у селу Бучи.

Прочитајте још:  Иранска мисија при УН: САД злоупотребљавају ситуацију на Блиском истоку

Шојгу је појавио у јавности

тар одбране, генерал армије Сергеј Шојгу јуче је на колегијуму војног врха рекао да САД и западне земље које контролишу појачаним испорукама наоружања чине све да се специјална операција оружаних снага одуговлачи и подстичу на „борбу до последњег Украјинца”. Нагласио је да руске снаге „методично спроводе” планове за ослобођење два отцепљена региона у источној Украјини.

Западни медији су последњих дана писали да је Шојгу доживео тежак срчани удар. Пре неколико дана руско-израелски бизнисмен Леонид Невзлин, један од бивших власника нафтне компаније „Југос”, написао је на друштвеним мрежама да је Шојгу у таквом стању да би, ако уопште преживи, остао доживотни инвалид.

Министар одбране ретко се појављује у јавности, па су гласине о томе да је смењен кружиле и пре три недеље. После тога се он појавио у медијима. Невзлин је написао и да се у Москви прича о различитим узроцима инфаркта. Писао је и о томе да је 20 генерала ухапшено због проневере средстава, тачније да је од 2014. украдено око 10 милијарди долара које је Путин издвојио за припрему блицкрига. Антрфиле 2

Лавров: Зеленски даје изјаве у зависности од тога шта пије и пуши

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров рекао је јуче да Зеленски „много прича”. „У зависности од тога шта пије или пуши, он даје изјаве”, рекао је министар за ТВ канал Индија тудеј. Лавров је приметио и да политички Запад користи Зеленског у своје сврхе и да је ова ситуација могла да се избегне да је Зеленски сарађивао и настојао да примени Споразуме из Минска. Министар је рекао да је Запад издао Зеленског и да су га једноставно искористили против Русије. „Учинили су све да га ојачају у жељи да игнорише било какве предлоге”, пренеле су РИА Новости. Лавров је нагласио да планови Русије не укључују промену режима у Украјини и да желе да Украјинци сами одлуче како ће даље да живе.

Политика

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *