Амерички сенатори: Подржавамо Косово за учлањење у НАТО и ЕУ

0

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Амерички сенатори послали јасну поруку око чланства тзв. Косова у евроатланске интеграције.

Сједињене Америчке Државе подржавају напоре Косова да се прикључи НАТО и Европској унији, рекла је америчка сенаторка Џин Шејхин на конференцији за новинаре после сусрета са председницом Косова Вјосом Османи.

“Радујемо се што ћемо подржати ваше жеље да будете део НАТО. Сенатор Тилис и ја смо копредседавајући Групе за праћење НАТО и напорно радимо да подржимо напоре америчког Конгреса око функционисања НАТО, да подржимо аспирације земаља попут Косова, које су заинтересоване за улазак у НАТО”, рекла је сенаторка Шејхин.

“Подржавамо и вашу жељу да идете путем европских интеграција и ваше партнерство са Западом”, додала је она.

Прочитајте још:  Београд се сећа: када ће бити кажњени одговорни за бомбардовање Србије?

Сенаторка Шејхин изразила је и забринутост да би рат у Украјини могао да утиче и на земље Западног Балкана.

“Радујемо се што ћемо наставити сарадњу око изазова са којима се сви суочавамо, посебно у овом безбедносном окружењу са којим се сада суочавамо у Европи, са свим оним што се дешава у Украјини и ничим изазваном агресијом Русије. Не желимо да се то догоди нигде другде у Европи и желимо да се рат што пре заврши”, нагласила је сенаторка.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председница Косова Вјоса Османи је рекла да је америчке сенаторе обавестила о намерама Србије, које су, према њеној оцени, враћање Балкана у прошлост.

“Постојао је и постоји озбиљан интерес Русије да дестабилизује наш континент и наш регион”, навела је Османи и оценила да до дестабилизације неће доћи. Амерички сенатори су се у Приштини састали и са премијером Косова Аљбином Куртијем.

Амерички сенатор Крис Марфи је пред медијима након састанка са Куртијем рекао да се разговарало о интересу Косова за улазак у НАТО и Европску унију, посебно о хитности његове одбране у време када је Русија започела рат у Украјини.

“Разговарали смо о нашим заједничким интересима, интересима Косова да се придружи НАТО и ЕУ, наравно да је сада хитније него икада да обезбедимо да земље попут Косова имају заштиту. Покушаћемо да у Вашингтону радимо на проналажењу нових метода и начина да заједно радимо како бисмо то постигли”, рекао је он.

Прочитајте још:  Амерички Конгрес: САД морају да се припреме за рат са Русијом и Кином

Марфи је додао да је на састанку било речи и о значају напретка у дијалогу са Србијом, кроз процес који води Брисел.

“Ти разговори су тешки, али су важни”, рекао је он. Истичући да САД улажу у безбедност Европе, а посебно Косова као дела Балкана, он је изразио захвалност што је Куртијева влада снажно подржавала овај регион “за увођење санкција Русији”. Премијер Аљбин Курти је рекао да је поред захтева за чланство Косова у НАТО, разговарано о значају повећања и продубљивања сарадње у области одбране и безбедности између Косова и САД.

“На нашем састанку сам нагласио да никада није било важније него сада да се све демократије заједно супротставе агресивном рату у Украјини. Поново потврђујемо нашу солидарност са народом Украјине, њеним политичким руководством и борбом за стабилност и ослобођење коју они воде.

У овом контексту, Косово је задржало исту страну са Сједињеним Државама, државама чланицама НАТО и Европском унијом”, додао је он. Делегација америчких сенатора у којој су Крис Марфи, Том Тилис и Џин Шејхин пре посете Косову боравила у Србији и Босни и Херцеговини.

Б92

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *