ДА ЛИ ЋЕ КАЛИФОРНИЈА ЗАИСТА ЛЕГАЛИЗОВАТИ УБИСТВО ДЕЦЕ?

0

Упркос уверавањима демократске посланице (ауторке закона AB 2223) и либералних медија, непрецизне формулације у закону могле би да доведу до тога да Калифорнија легализује чедоморство, тј. убиство беба након рођења.

Законодавство Калифорније иде ка томе да усвоји предлог закона AB 2223 који, како тврди ауторка закона (иначе чланица демократске скупштине Бафи Викс), треба да спречи сваку истрагу или кривично гоњење жене (која се у калифорнијском освешћеном говору назива „особа која рађа“) због исхода трудноће. Критичари (укључујући и аутора овог чланка на порталу iFamNews) тврде да непрецизан језик закона отвара врата легализацији чедоморства. Овај предлог закона производ је Савета за будућност абортуса у Калифорнији, који је основао гувернер Гавин Њусом, и део је пакета закона осмишљеног да утемељи Калифорнију као „државу уточиште за абортусе“ у ишчекивању пресуде Врховног суда САД-а којом би се поништиле или значајно умањиле деценијама старе пресуде које су створиле федерално право на абортус.

Прочитајте још:  Масакр на Цетињу. Међу убијенима и деца
Расправа по линији „за живот или за абортус” добро је успостављена и овде нећу разматрати све разлога зашто није мудро ширити „право“ на абортус у Калифорнији. Али АВ 2223 иде много даље од овог познатог контекста и садржи фразе које звоне на узбуну јер не покривају само околности када се нерођено дете у материци убија абортусом, већ и децу која су рођена жива и касније доживе „перинаталну смрт.”

Убиство живорођеног детета јесте чедоморство. То је убиство у свакој држави америчке уније. Да ли је Калифорнија заиста на ивици да легализује чедоморство? Без обзира на више пута понављане изјаве аутора закона и налазе такозваних медијских „проверивача чињеница“, непрецизан језик закона свакако отвара врата за ту могућност. Хајде да видимо како.

Онако како сада стоји, одредба закона АВ 2223 која изазива забринутост налази се у одељку 7а и гласи: „Без обзира на било који други закон, лице не подлеже грађанској или кривичној одговорности или казни, нити може на други начин бити лишено својих права из овог члана на основу његових радњи или пропуста у вези с њиховом трудноћом или стварним, потенцијалним или наводним исходом трудноће, укључујући и спонтани побачај, мртворођење или абортус, или перинаталну смрт.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Кинези спремају дочек Пелоси (видео)
Шта је „перинатална смрт“? Предлог закона то не дефинише, тако да нам остају друге дефиниције којима се можемо управљати. Медицинске дефиниције се разликују, али све оне у перинаталну смрт укључују смрт новорођенчади до седам дана након рођења, а неке – као што је она садржана у Калифорнијском кодексу социјалне заштите и институција – чак и до месец дана.

Када је избила бура протеста због онога што предлог закона АВ 2223 може да значи, ауторка је покушала да ублажи ситуацију како би уверила људе да ће се језик закона кад је реч о „перинаталној смрти“ односити само на бебе које су умрле након рођења услед природних узрока везаних за трудноћу. Она је указала на два случаја у којима су жене првобитно биле оптужене за криминално занемаривање због тога што су им бебе рођене мртве због злоупотребе дроге током трудноће.

Али позивање Виксове на ова два случаја погрешно је и неубедљиво. Као што је горе наведено, АВ 2223 покрива „мртворођење“ као узрок који је другачији од „перинаталне смрти“.

На недавном саслушању скупштинског одбора за правосуђе, ауторка је изменила и допунила предлог закона у покушају да утиша дебату о „чедоморству“ тако што је појаснила да се закон односи само на перинаталну смрт „због узрока везаних с трудноћом“.

Међутим, многи правни посматрачи сматрају да ово „појашњење“ заправо ништа не појашњава. Католичка конференција у Калифорнији поднела је амандман чланици скупштине Бафи Викс и њеном особљу „како би заштитили недужну новорођенчад и омогућили мртвозорницима да истражују смрт беба“. Виксова је одбацила амандман, што је Бискупску конференцију навело да примети: „Изузетно смо разочарани што је (у закону) остао непрецизан језик.”

Виксова и њени савезници абортери кренули су у медијску контраофанзиву користећи бројне присталице у медијима како би себе покрили и оправдали. Недавни чланци с „провереним чињеницама” организација као што су ПолитиФакт, Ројтерс, Сакраменто Би и Асошијетед прес дрско преносе да је забринутост због чедоморства „лажна“. Треба напоменути, међутим, да су чак и левичарски медији присиљени да признају да, будући да закон не дефинише „перинаталну смрт“, утврђивање стварног обима овог проблематичног закона биће предмет неке будуће судске одлуке.

Вероватно не постоји судија који би рекао да закон АВ 2223 ослобађа некога од намерног убиства иначе здраве новорођене бебе. Али шта ће се десити ако беба није здрава? Да ли „перинатална смрт због узрока везаних за трудноћу“ дозвољава мајци и њеним неговатељима да одбију да пруже потребну негу беби са инвалидитетом, деформитетом или неким скривеним здравственим стањем? Може ли такво дете бити убијено – занемаривањем или на неки други начин – зарад тога да Калифорнија постане „држава уточиште за абортус“?

Сада је на законодавном телу Калифорније да се позабави овим питањем јер је посланица Викс одбила молбе људи добре воље да то учини. Нажалост, нема назнака да ће се они позабавити овим веома забрињавајућим питањем. Јуче је скупштински одбор за здравство саслушао предлог закона АВ 2223. Хиљаде Калифорнијаца отпутовало је у Сакраменто да се супротстави закону. Виксова је поново одбила да промени формулације како би се осигурало да ниједна беба рођена жива у Калифорнији не може бити убијена након рођења. Демократе – које чине велику већину у законодавној скупштини Калифорније – збиле су редове како би подржале абортивну индустрију па је закон прошао Одбор за здравство тако што је изгласан по партијској линији. Ако не дође до неког неочекиваног развоја догађаја, закон ће вероватно ускоро проћи комплетну скупштину, Сенат, а затим ће га потписати гувернер Гавин Њусом.

Дакле, одговор на питање из наслова гласи „Да“. Калифорнија се заиста налази на ивици да легализује чедоморство.

А Гавин Њусом себе замишља као будућег председника Америке. Каже да је Калифорнија коју он гради модел за читаву америчку нацију. Верујте му на реч да је тако. Она заиста јесте модел – и то модел чистог зла.

ИФАН Њуз.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *