Вашингтон је забринут због споразума између Соломонових острва и Кине

0
Бела кућа

(Фото: Пиксибај)

У Вашингтону је потписивање безбедносног споразума између Соломонових Острва и Кине изазвало узбуну, преноси НБЦ. Према речима специјалисте за Кину Ен-Мари Брејди, „овај договор мења игру“.

„САД су главна мета ове одлуке и она има за циљ да се супротстави америчкој стратегији обуздавања у Индо-Пацифику“, рекао је Брејди, који ради на Универзитету Кентербери на Новом Зеланду.

Прочитајте још:  Шта се зна о новој кинеској хиперсоничној ракети која може да стигне до Сједињених Држава
Према њеном мишљењу, споразум између две земље „директно угрожава безбедност и аутономију пацифичких острвских држава, као и Аустралије и Новог Зеланда“.

ТВ канал напомиње да САД страхују, између осталог, од могућег стварања кинеске војне базе у Тихом океану након потписивања одговарајућег пакта између Пекинга и Хонијаре.

Прочитајте још:  Шта ће Америци рат против Кине?
Кина ће у овом случају успоставити војно присуство на удаљености од 2 хиљаде км од Аустралије, док су односи Кине и Аустралије на најнижем нивоу последњих година.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, Кина је приметила „нормалну сарадњу између агенција за спровођење закона“ и безбедносних снага са том острвском државом.

Кинеско министарство спољних послова је такође оптужило САД да промовишу „менталитет хладног рата“ у индо-пацифичком региону преко алијансе АУКУС.

22. априла се сазнало да је на Соломонска острва стигла америчка делегација на челу са високим званичником администрације Џоа Бајдена, Куртом Кембелом. Посета америчких званичника била је повезана са недавним потписивањем споразума између Соломонових Острва и Кине у области безбедности.

Како је приметио аустралијски премијер Скот Морисон, изградња војне базе од стране Кине на Соломоновим острвима биће црвена линија за Канберу и Вашингтон .

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *