Битка Русије и НАТО-а за надмоћ на Арктику

0

(US Coast guard)

Русија се вратила у своје арктичке базе из доба хладног рата, упозорава начелник Штаба одбране генерал Вејн Ејр, додајући да „није незамисливо да Русија у будућности оспори суверенитет Канаде на северу”.

Дискусије о канадској војсци и опасностима с којима се суочава ова земља добиле су на тежини после напада на Украјину и у предвечерје усвајања буџета земље, који предвиђа повећање војних трошкова за око осам милијарди долара.

Шеф канадске одбране генерал Ејр каже да је заштита арктичког региона земље кључни приоритет за оружане снаге. Упозорава да је Русија поново заузела напуштене хладноратовске базе на свом крајњем северу. Говорећи на одбрамбеној конференцији у Отави, упозорио је да је одбрана северног крила НАТО-а „кључна област забринутости” за канадску војску, али уз напомену да је опасност од руског упада на канадски Арктик са севера тренутно веома мала. Међутим, не може се, верује он, ни искључити у времену које долази.

И Москва је забринута због дешавања око Арктика. Како је рекао високи руски представник у Арктичком савету Николај Корчунов, растуће активности НАТО блока, који предводе САД, у арктичком региону могу оставити озбиљне последице на безбедност и екологију.

Прочитајте још:  Процес римокатоличења православља. Црква друштва против Христове цркве

„Интернационализација војних активности алијансе на високим географским ширинама не изазива ништа осим забринутости. То повећава ризике од ненамерних инцидената, који, поред безбедносних ризика, могу да нанесу и озбиљну штету крхком арктичком екосистему”, упозорио је Корчунов.

Према међународном праву, Северни пол и Северни ледени океан који га окружује нису у власништву ниједне земље. Пет „арктичких” земаља – Канада, Данска (Гренланд), Норвешка, САД и Русија – ограничено је на територијално море у ширини од 22 километра (12 наутичких миља) од своје обале, док се воде ван тога сматрају међународним.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Територијалних спорова на Арктику готово да нема, ако се изузме мало ненастањено острво на граници Канаде и Гренланда, али зато има контроверзи око полагања права на бушење морског дна. Русија, кажу Канађани, жели да „развуче” границе на дну океана и испод њега и дође на 200 наутичких миља удаљености од канадске обале. Руси су још пре годину дана поднели захтев УН за додавање, како кажу Канађани, 705.000 квадратних километара морског дна. Стручњаци за безбедност изразили су забринутост због последица које би ови кораци могли да изазову.

„Ми смо заправо држава која се граничи с Русијом”, кажу канадски генерали.

После руског уласка на Крим, Украјина је изгубила готово 80 одсто права на бушење у потрази за нафтом и гасом под морем. Овдашњи посматрачи страхују да би Русија у неком тренутку могла да покуша исто и на северу Канаде.

Прочитајте још:  Американци плаћају скупље гориво да би онемогућили да Русија победи Украјину и нападне друге земље

Што се тиче одбране, федерални буџет предвиђа повећање од осам милијарди долара, али детаљи о посвећености Канаде НАТО-у и НОРАД-у (Северноамеричкој команди ваздушно-космичке одбране) биће на чекању док се не изврши ревизија одбране. Само ово предстојеће повећање војне потрошње неће задовољити оне који гурају Канаду да испуни обавезу у НАТО-у да потроши два процента свог бруто домаћег производа на одбрану.

Канада је прошле године за војску издвојила 1,36 процената свог БДП-а. Мало је вероватно да ће одмах моћи да обезбеди два одсто и испуни захтев НАТО-а, односно да годишње за војне потребе издваја између 20 и 25 милијарди долара.

Војни аналитичар Роберт Смол у ауторском тексту у „Нешенел посту” каже да Канада игнорише руску милитаризацију Арктика на сопствени ризик. „Као и Украјину, Владимир Путин овај регион доживљава као саставни део своје земље. Има више модерних арктичких ратних база и тестира нека од најнапреднијих руских оружја”, каже Смол.

Какве су војне способности Канаде на Арктику којима би бранила суверенитет над овом територијом? Смол пише да, осим 5.000 локалних ренџера на северу, који су добровољци цивилне одбране, без војне обуке и искуства, нема значајних војних формација које би се супротставиле евентуалном нападу са севера земље.

Наравно, пошто је Канада чланица НАТО-а, сваки евентуални напад на ову земљу био би сматран нападом на све чланице НАТО-а. У потенцијалном поморском сукобу у региону, Канада може очекивати одређену заштиту и сигурност од САД, као и од боље наоружаних и опремљених војски Данске и Норвешке, али и бивших колонијалних господара – Француске и Велике Британије.

Политика

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *