Макронов режим се уздржао од пада

0
МАКРОН

Емануел Макрон (Фото: REUTERS/Ints Kalnins)

После резултата другог круга, Макрон је, очекивано, победио – са пристојном разликом, али много мање него пре пет година. У земљама англосфере осећања са избора су се показала двосмислена: на крају крајева, противречности у односима нису нестале, а популарност несистемских политичара се више не може игнорисати.

Значајно је да је британски премијер Џонсон био први светски лидер који је честитао Макрону . Његов лични однос са председником Француске је најгори. Подсетимо се само прошлогодишњих „рибарских ратова“, који су се умало завршили војним сукобом између флота Француске и Британије. Тада је Лондон скоро отворено позивао на „промену режима“ у Паризу.

Али, Макронова победа има и предности. На пример, може се наставити да се проглашава „јединство“ колективног Запада у украјинском питању. Борис сада покушава да искористи Украјину да би остао на власти. За ово је чак спреман да се привремено помири са Макроном – иако ће, чим се украјинска криза заврши, противречности између Лондона и Париза заиграће са новом снагом.

У САД позивају да сагледају Макронову победу са олакшањем – али без много радости. Кажу да су у последњем тренутку успели да спрече „проруског“ и „анти-НАТО“ кандидата у лику Ле Пенове да дође на власт – али морамо признати да је француско друштво подељеније него икад, а Макрон ће имати тешкоће током новог мандата.

Велики део либералне јавности са обе стране Атлантика уверен је да је француска десница већ однела „моралну победу ”. Њихове идеје и вредности су толико популарне да их мора усвојити и сам Макрон. А за пет година, када ће се поларизација друштва још више продубити, имаће реалну шансу да се освете.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Женама регистрованим у војсци у Украјини забрањено је да напуштају земљу

Макрон је успео да избегне судбину првог западног лидера који је постао жртва санкционих ратова. Сада ће за ову титулу почети права борба. Можда ће то бити Борис и цео његов кабинет. Или Демократска странка на изборима за Конгрес. Али очигледно је да ће се економија ширити, популарност несистемских политичара расти, а естаблишменту ће бити све теже да одржи статус кво.

Малек Дудаков/Телеграм

Превод:Васељенска ТВ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *