Америчке јасле: Милиони за Црну Гору да буде против Русије!

0
црна гора

Црна Гора (Фото: Профимедија)

У оквиру најновијег пакета војне помоћи САД Украјини, планиран је и додатни новац за неке балканске земље, укључујући Црну Гору и Босну и Херцеговину. У одговору из Стејт департмента на упит новинара Гласа Америке појашњена је структура пакета помоћи од 713 милиона долара.

Према информацијама из Стејт департмента, новац из најновијег пакета војне помоћи САД Украјини поделиће се на “Украјину и 15 других савезничких и партнерских нација” у источној Европи и на Балкану.

Прочитајте још:  На Србију 1999. бачено више бомби него на Енглеску током Другог светског рата!
.Средства из овог пакета помоћи ће НАТО савезницима да попуне капацитете које су донирали Украјини из властитих залиха како би задржали и ојачали НАТО одвраћање. Више од 322 милиона долара тих средстава одвојено је за Украјину и додатно ће побољшати њену способност обране од руског рата, који је у току, наводи се у одговору Стејт департмента на питање Гласа Америке.

Ова инвестиција од 322 милиона долара у Украјини пружиће подршку за широк распон оружаних капацитета, укључујући системе који нису обухваћени НАТО стандардима; помоћи украјинским оружаним снагама да пређу на системе НАТО-а за паљбу великог домета, као што је артиљерија; и подржавати капацитете за противваздушну одбрану.

Прочитајте још:  Кадиров: Све стратешке позиције које су заузете у Запорошкој области су поуздано контролисане
Грузија ће такође добити 35 милиона долара финансирања за комплете борбене опреме својих бригада, противдронске системе (УАС), напредни теренски артиљеријски тактички систем за податке, капацитете покретљивости и обрану од сајбер напада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Остатак пакета од 713 милиона долара осигураће одбрамбене артикле, обуку и услуге за европски регион (Албанија, Бугарска, Хрватска, Естонија, Летонија, Литванија, Молдавија, Црна Гора, Северна Македонија, Румунија и Словенија); подржати Иницијативу за развој напредног циљања за Бугарску, Чешку, Естонију, Летонију, Литванију и Словачку; и пружити додатну подршку Босни и Херцеговини у оквиру Фонда за сузбијање руског утјецаја”, наводи се у одговору Стејт департмента.

Српска24.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *