Мештани села Лукавац код Ваљева блокирали аутомобилима и тракторима прилаз једној од две парцеле на којима је канадска компанија „Еуро литијум“ започела истраживања литијума и бора

0

(фото:НСПМ)

Мештани села Лукавац код Ваљева блокирали су аутомобилима и тракторима прилаз једој од две парцеле, на којима је канадска компанија Еуро литијум у уторак започела геолошка истраживања литијума и бора, јавља репортерка Н1.

Прочитајте још:  Рио Тинто брине Вучића само због рејтинга
Како сазнаје Н1, на месту на којем су се окупили мештани Лукавца присутна је и полиција, а за сада нема већих проблема.

Две нове парцеле на којима су јуче почела истраживања литијума и бора после зимеске паузе налазе се неколико стотина метара једна од друге. Када се екипа Телевизије Н1 у уторак појавила са камерама како би снимила радове, са другог краја парцеле појавио се представник Еуро литијума и замолио да се напусти приватни посед. Репортерки Н1 је казао да је та компанија закупила целу парцелу, а новинарска екипа нема шта да тражи на њој.

Адвокат Сретен Ђорђевић, који предводи протест “Марш са Колубаре”, каже да је могуће да једна од две нове бушотине припада ваљевско-мионичком басену.

“Ако је то тачно, онда то представља кривичну одговорност одговорних у Еуро литијуму и ми ћемо урадити све да их стрпамо у затвор”, исткаао је Ђорђевић за Н1.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Зорана Михајловић неће да се одрекне литијума!
Мештани Лукавца су се у уторак окупили испред локалне продавнице како би исказали неслагање са геолошким истраживањима у њиховом крају. Они су нагласили да власници парцела имају право да дају своју имовину у закуп Еуро литијуму, али да се питање животне средине тиче свих и да остали мештани имају право да траже прекиг истраживања.

Репортерка Н1 наводи да је локално становништво већ имало прилике да се увери у негативне последице истраживања литијума и бора јер је, како каже, неколико бушотина процеурело па домаћинства која су у њиховој близини сада имају проблем са хемијским загађењем воде у бунарима. У проблему се нашла породица Арбајтер из Лукавца која је водом из свог бунара заливала плантажу боровница, а сада ту воду не може да користи јер је неисправна.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *