Оптужница у случају “Добровољачка”, предложено саслушање 277 сведока

0

(фото:Политика)

Тужилаштво БиХ потврдило је да је подигло оптужницу против десет особа због сумње на ратни злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву почетком маја 1992. године. Уз оптужницу предложено је саслушање 277 сведока, као и више вештака, а приложено је више од 500 материјалних доказа којима се поткрепљују наводи оптужнице.

Прочитајте још:  Да ли ће бити правде за војнике убијене у Добровољачкој улици
Из Тужилаштва БиХ саопштено је да се оптужени терете да су у оквиру својих функција и овлашћења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са својим подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, преноси klix.ba.

Прочитајте још:  Срби су само под заштитом полиције могли да одају почаст погинулим војницима у Сарајеву
Они се, такође, терете да нису спречили убиства и рањавања војника и цивила, пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовечно поступали према заробљеним војницима, нису спречили ни казнили извршиоце, као и помагали починиоцима након извршеног злочина, додаје РТРС.

Како се додаје, оптужница Тужилаштва БиХ односи се на догађаје од 3. маја 1992. године, а прикупљени су докази који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени и злостављани.

“Тужилаштво БиХ заједно са Државном агенцијом за истраге и заштиту – СИПА, као и МУП-ом РС, спровело је темељну истрагу у оквиру које је саслушано више стотина сведока наведеног догађаја, међу којима и преживели војници и цивили, представници породица убијених и рањених жртава, као и велики број учесника догађаја”, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тужилац Посебног одељења за ратне злочине подигао је оптужницу против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахта, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка, саопштено је из ове правосудне институције.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *