Хладан туш за Бајденову администрацију: Америчка привреда у минусу

0

(ЕПА ЕФЕ - Џ.Л.)

Америчка привреда је „и даље отпорна” наспрам „историјских изазова”, оценио је данас председник САД Џо Бајден после објаве података о бруто домаћем прозиводу (БДП) у земљи у првом тромесечју који је пао за 1,4 одсто на годишњем нивоу.

Бајден је рекао у саопштењу да су САД, прву светску привреду, између јануара и марта погодили „технички фактори” наводећи „изазов ковида-19 у целом свету, неоправдану инвазију Украјине коју је извршио (руски председник Владимир) Путин, и светску инфлацију.

Америчка привреда забележила је пад у првом тромесечју ове године, први пут од када је пандемијска рецесија погодила земљу пре две године, са падом од 1,4 одсто на годишњем нивоу. Међутим потрошачи и фирме наставили су да троше у знаку одрживости привреде, наводи агенција АП, преноси Бета.

Прочитајте још:  Пре Минхенске НАТО безбедносне конференције

Пад америчког БДП је изненађење, јер су економске прогнозе предвиђале раст од отприлике од један одсто. Ово представља представља нови изазов за Бајдена и демократе који иду на новембарске изборе.

Бајденов рејтинг је опао због високе инфлације, дуготрајне пандемије коронавируса, криза у Украјини и Авганистану и домаћег програма који је застао усред сукоба унутар председникове странке, подсећа агенција Блумберг.

Нови подаци о БДП-у отупљују Бајденов аргумент да је његова политика генерисала историјски економски раст.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пад привредне активности у првом кварталу од јануара до марта не значи да је вероватно да ће доћи до рецесије наредних месеци. Већина економиста очекује скок овог квартала пошто солидно запошљавање и раст плата подржавају привредни раст.

Политика

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *