Петер Сијарто: Мађарска спремна да Русији плаћа гас у рубљама

0
мађарска, мађарске

мађарска

Мађарска нема план да “преко ноћи” замени руски гас и ако буде потребно платиће га у рубљама, саопштила је влада у Будимпешти.

Шеф кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш рекао је да влада не верује да ће Гаспром обуставити испоруку гаса Мађарској јер плаћа своје обавезе, преноси EURACTIV.com.

Прочитајте још:  Путин: Украјинска војска није остварила своје циљеве ни у једном сектору
Претходно је министар спољних послова Петер Сијарто рекао за ЦНН да је Будимпешта спремна да плаћа Москви у рубљама, упркос упозорењу Европске комисије да би тиме биле прекршене санкције које је ЕУ увела Русији после инвазије на Украјину.

Сијарто је рекао да Мађарска 85 одсто гаса и 65 одсто нафте увози из Русије и да нема алтернативне изворе нити руте које би јој омогућиле да престане да увози руске енергенте у наредних неколико година.

Гуљаш је рекао да Мађарска покушава да се припреми за сваку ситуацију, али да руски гас и нафта не могу бити замењени преко ноћи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Руски Гаспром је 27. априла прекинуо испоруке гаса Пољској и Бугарској, пошто су те земље одбиле да плаћају у рубљама што представља до сада најоштрији одговор Москве на санкције ЕУ. Бугарска и Пољска су вец́ саопштиле да нец́е обновити уговоре са Гаспромом и да могу да обезбеде снабдевање из других извора.

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен изјавила је да Пољска и Бугарска сада добијају гас из суседних земаља ЕУ, оценивши одлуку Гаспрома као “још једну провокацију Кремља” и покушај уцене.

Према новом механизму плаћања који тражи Москва, увозници морају да отворе два рачуна у Гаспромбанци, један у страној валути (еврима или доларим) и један у рубљама. Енергетске компаније ће наставити да плаћају у еврима, а Гаспромбанка ће затим те уплате конвертовати у рубље и пребацити на други рачун за даљу исплату Гаспрому.

Чланице ЕУ, од којих су многе и даље зависне од увоза руских енергената, подељене су око тога како да наставе да плаћају увоз гаса из Русије без кршења европских санкција.

Министри енергетике ЕУ састаће се у 2. маја да разговарају о тренутној ситуацији у тој области.

Бета/Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *