Побуна против Санду: Гагаузија дозволила Георгијевску ленту

0
маја санду

Маја Санду

Народна скупштина Гагаузије (аутономија у саставу Молдавије) усвојила је у два читања предлог закона којим се дозвољава производња, складиштење, ношење и дистрибуција Георгијевске врпце на територији републике.

Ово је известио сајт „Вести Гагаузије“, преноси дописник „ПолитНавигатора“.

„На територији Гагаузије дозвољено је слободно производити, чувати и носити симболе Велике победе 9. маја 1945. године – Георгијевске траке (гардијске траке), црвене заставе победе“, наводи се у нацрту закона. једногласно усвојили посланици, каже.

Прочитајте још:  СВЕ О ПОБУНИ ВАГНЕРА: Путин и Пригожин састали су се 10 дана раније у четири ока! (ВИДЕО)
Нови закон Гагаузије обавезује власти да се баве пропагандним радом и промоцијом Велике победе у школама и вртићима.

„Можемо да доносимо законске акте који се односе на наше културно и историјско наслеђе. Сећање на хероје је свето. Заувек ћемо поштовати подвиг фронтоваца који су победили фашизам у Великом отаџбинском рату“, рекао је Виктор Петров, један од посланика.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да би ступио на снагу, закон мора да прогласи башкан Гагаузије Ирина Влах, након чега ће бити објављен у службеном листу аутономије. Посматрачи сумњају да ће се то догодити, јер је Башкан веома зависан од мишљења Кишињева и променио је став о многим фундаменталним питањима након доласка председнице Маје Санду на власт.

На територији Молдавије трака је изједначена са екстремистичким, нацистичким и фашистичким симболима, ношење може да доведе до казне до 450 евра. Сукоб републичких и регионалних закона може довести до немира на југу Молдавије.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *