Украјински законодавци предлажу санкције против Руске православне цркве

0

(фото: Кијев-власт)

Нацрт резолуције о увођењу санкција против Руске православне цркве, укључујући патријарха московског и целе Русије Кирила, достављен је у петак Врховној ради.

Како произилази из документа постављеног на сајт украјинског парламента, предлог закона предвиђа „посебне економске и друге рестриктивне мере“ против патријарха московског и целе Русије Кирила, шефа Одељења за спољне односе Московске патријаршије епископа волоколамског Илариона, његовог намесника протојереја Николаја Балашова и митрополита псковског и порховског Тихона.

Према тексту нацрта, Врховна рада треба да одобри и достави Савету за националну одбрану и безбедност на разматрање предлоге за санкције против наведених лица.

Прочитајте још:  Иранци на граници Израела, Американци шаљу нове бомбе на Блиски исток

Списак рестриктивних мера састоји се од 19 ставова, укључујући замрзавање имовине, ограничења трговинских операција, забрану коришћења украјинских радио-фреквенција, ограничења подизања готовине са банковних картица, прекид културне размене и теолошке сарадње, одбијање издавања визе, отказивање службених посета, одузимање државних одликовања и друге санкције.

У образложењу се наводи да представници РПЦ „систематски и активно“ подржавају акције Русије и да ће усвајање овог документа наводно „допринети ублажавању стварних и потенцијалних ризика по националне интересе, информациону безбедност, суверенитет и територијални интегритет Украјине“.

Предлог закона су предложили посланици владајуће странке Слуга народа Европска солидарност, коју предводи бивши председник Петро Порошенко и друге политичке снаге, као и два посланика из удружења Свобода и Голос. Сваки од њих је раније поднео Врховној ради своје предлоге закона о забрани Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Украјини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *