Конгрес САД одобрио програм наоружања за Украјину сличан оном из Другог светског рата

0
кореје

фото: © AFP / SERGEI SUPINSKY / RT

Конгрес САД одобрио „Закон о зајму и најму за одбрану демократије у Украјини“ којим се укидају ограничења за испоруке оружја

 

Представнички дом америчког Конгреса одобрио је нацрт закона који би уклонио неколико ограничења за слање оружја Украјини усред текуће руске војне операције. Усвојен од стране Сената раније овог месеца, „Закон о зајму и најму за одбрану демократије у Украјини“ оживљава програм који је Вашингтон користио за слање војне опреме зараћеним странама у Другом светском рату, док је званично остао неутралан.

Коначно гласање било је 417-10, а три члана нису гласала. Све демократе су гласале за, док су свих десет чланова против били републиканци.

Предлог закона који је представио сенатор Џон Корнин, Сенат је усвојио 6. априла, али је Дом у коме доминирају демократе одложио током двонедељне ускршње паузе пре него што га је преузео.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он овлашћује Белу кућу да „позајми или изнајми одбрамбене производе” Украјини или било којој „земљи источне Европе на које је утицала инвазија Руске Федерације на Украјину како би помогла у јачању одбрамбених способности тих земаља и заштити њихово цивилно становништво од потенцијалне инвазије или агресије која је у току”.

Корнинов закон не ствара нови програм, већ олакшава америчком председнику да пошаље оружје у Кијев тако што се суспендују ограничења наметнута од два постојећа закона, од којих један ограничава дужину помоћи на пет година.

Међутим, цела ствар је условљена тиме да Украјина мора да плати за „повратак и надокнаду и отплату за одбрамбене производе који су јој позајмљени или дати у закуп“. Способност Кијева да изврши такве исплате је упитна, пошто украјинска влада тренутно тражи од САД-а и ЕУ седам милијарди долара месечно само да би наставила да исплаћује плате и пензије.

Прочитајте још:  Украјинске оружане снаге су од почетка дана испалиле 10 граната на Доњецк

Предлог закона о зајму је одвојен од текућих напора САД-а да Кијеву пошаљу оружје из залиха Пентагона. Бајден је већ потрошио скоро 3,5 милијарди долара које је Конгрес одобрио у ту сврху и тражи додатна средства.

 

„Још немамо механизам“, рекла је новинарима секретар за штампу Беле куће Џен Псаки.

Оригинални закон о зајму и најму донео је амерички председник Френклин Делано Рузвелт у марту 1941. године, девет месеци пре него што су САД ушле у Други светски рат, и износио је 50,1 милијарду долара (980 милијарди у данашеим доларима) до септембра 1945, када је програм завршен. Већина оружја и опреме отишла је у Велику Британију (31,4 милијарде долара), са уделом од 11,3 милијарде долара у Совјетски Савез и још 7,4 милијарде долара у друге земље. У теорији, помоћ је требало да буде враћена или плаћена, али су САД уместо тога прихватиле закуп војних база у иностранству.

Извор: РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *