Молдавија блокирала Придњестровље за руске новинаре

0
придњестровља

придњестровља(фото:Русвесна.су)

Дописник РИА Новости Артур Шајхутдинов данас је задржан на аеродрому у Кишињеву и депортован је назад у Истанбул, одакле је стигао.

Разлог одбијања уласка је недостатак акредитације Министарства спољних послова и европских интеграција Молдавије.

„Урађен је додатни детаљан преглед свих мојих ствари, студија свих мојих докумената. Пасош никада није враћен. Коверту са мојим пасошем дали су посади и рекли ми да их контактирам по доласку“, рекао је Шајхутдинов.

Прочитајте још:  Евика Силина нова премијерка Летоније, бивша порно глумица?
Новинар је кренуо у Придњестровље да извештава о ситуацији у региону.

Раније филмској екипи Известија није дозвољен улазак у Молдавију. Оператерка је одбијена због „недостатка повратних карата“, а дописник је оптужен да планира путовање у Украјину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, депортацију и забрану уласка Руса раније је практиковала влада коју је контролисао криминални олигарх Влад Плахотник. 2017. године прогласила је потпредседника руске владе Дмитрија Рогозина персоном нон грата и забранила улазак у земљу делегацији града Москве, која је послата да развија међурегионалне везе.

Прочитајте још:  Кадиров о нападима дроновима у Москви: ускоро ћемо у зони СВО показати шта је освета
Познатом политикологу Михаилу Дељагину, дописнику листа Комсомолскаја правда Дарји Асламовој и другим научницима и новинарима забрањен је улазак.

Под сличне санкције су потпали и помоћници шефа Федералне агенције за питања омладине и многи други руски представници из разних области.

Плахотњук је 2019. побегао из земље под претњом кривичног гоњења. Међутим, Маиа Санду, која је преузела заслуге за његово протеривање, наставила је праксу криминалног олигарха када је постала председница. У децембру прошле године гранична служба Молдавије привела је и депортовала 9 руских политиколога који су послати као посматрачи на председничке изборе у Придњестровљу.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *