Ни европска нуклеарна индустрија не може без Русије

0

(фото:ФСК.РУ)

С обзиром на енергетску кризу која је изазвала рат у Украјини, гласови који критикују постепено укидање нуклеарне енергије Немачке поново су све гласнији.

Петина нуклеарног горива која се овде користи долази из Русије, а друга петина из Казахстана, који је блиско позициониран. „Са наше тачке гледишта, ми заправо од Русије више зависимо и у погледу нуклеарних електрана и нуклеарних технологија, него од гаса или нафте“, каже Анке Херолд, научни директор Еко-Института.

Русија је лидер у обогаћивању уранијума и састављању горива

Неопходне сировине се вероватно могу купити негде другде, али Русија је лидер у обогаћивању уранијума и производњи горивних елемената. „Русија једноставно има много, веома висок утицај тамо, а ми имамо читав низ земаља чланица ЕУ које ове гориве елементе добијају из Русије од Росатома“, каже Херолд.

Росатом је руска државна компанија која држи водећу позицију у међународном пословању са уранијумом и нуклеарном енергијом. Основана је 2007. године од стране тадашњег и садашњег председника Владимира Путина.
„Росатом је у прошлости увек покушао да понуди тако комплетне пакете. Више од 350 компанија припада групи. Највише у нуклеарном сектору – и војном и цивилном. Међу њима је и компанија ТВЕЛ задужена за гориве елементе. Чак је и француска нуклеарна компанија Фраматоме са њом потписала уговор о интензивном раду у децембру 2021. године.”

Највећа зависност реактора са водом под притиском

Међутим, највећа је зависност у земљама ЕУ у којима раде реактори са водом под притиском су руског дизајна. Из техничких разлога су им потребни посебно обликовани горивни елементи из ТВЕЛ-а.

Нуклеарни сектор изузет од санкције ЕУ против Русије

Очигледно, залихе су оскудне. Руска летелица је и након почетка рата у Украјини добила изузетну дозволу за испоруку горивних елемената у Европу. У сваком случају, цивилни нуклеарни сектор је тренутно експлицитно изузет од санкције ЕУ против руске енергетике. Херолд: „Ако погледате: чак ни САД нису независне од Росатома у нуклеарном пољу. 20 од ниско обогаћеног уранијума за америчке реакторе такође долази из Русије.

А САД добијају још 30 одсто од блиских савезника Русије Узбекистана и Казахстана. Томе и нуклеарном сектору где је биоизован или посвећен. А да је Владимир Путин започео рат у Украјини касније, зависност света од Русије била би још веча: „Сада водимо велику дискусију о овим малим модуларним реакторима, овим новим малим реакторима који сада треба да се гради. За ове реакторе је потребно више обогаћено гориво, које нуди само Росатом“, каже Херолд.

Прочитајте још:  ОТКРИВЕНА ТАЈНА МИСИЈА ММФ-А И СТО: СВЕТУ ПРЕТИ ГЛОБАЛНА СЕГРЕГАЦИЈА

Русија је намерно изградила стратешку позицију, а Запад још мора да изгради ове производне капацитете. У међувремену, Русија чак зарађује од разградње и демонтирања немачких нуклеарних електрана: немачка компанија НУКЕМ у Алзенауу је у руском власништву од децембра 2009. године. Подружница Росатома Атомстројекспорт за то није платила ни 24 милиона евра – и тако добила приступ привременом и коначном складишту.

Међутим, највећа је зависност у земљама ЕУ у којима раде реактори са водом под притиском руског дизајна. Из техничких разлога су им потребни посебно обликовани горивни елементи из ТВЕЛ-а. Херолд: „Они су у Бугарској, Чешкој, Финској, Мађарској, а такође иу Словачкој, на пример. И постоје одређени типови реактора, ови старији реактори са водом под притиском, које може да испоручи само Росатом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Приредила Васељенска
БОНУС ВИДЕО:
https://youtu.be/izIsDhlOvjA

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *