Обележава се Дан сећања на жртве злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац

0

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће данас обележавању Дана сећања на жртве злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини

Програмом обележавања Дана сећања у Доњој Градини, предвиђено је у 11.15 сати полагање венаца на гробно поље “Тополе”, а у подне је парастос и помен жртвама на гробном пољу “Храстови”. За 13 сати је планирано обраћање званичника, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије. Доња Градина је највеће стратиште у систему концентрационих логора “Јасеновац” који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја. Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је скоро 20.000 деце.

(Kурир.рс)

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *