Месец дана од смрти рудара, на кључни налаз се још чека

0
тужилаштво

(фото:Н1)

Месец дана је прошло откако је у несрећи у руднику Соко у селу Читлук код Сокобање, од гушења метаном, страдало осам рудара, а још се не зна да ли је и ко крив за њихову смрт.

Алексиначко Основно јавно тужилаштво које води истрагу несреће, последњи пут се овим поводом огласило 13. априла када је саопштено да је по њиховој наредби Комисија Рударско геолошког факултета у Београду, извршила преглед лица места те да се очекује достављање налаза и мишљења на основу којих ће се утврдити евентуални узрок настале незгоде.

Такође, како је навело тужилаштво,  Заводу за судску медицину у Нишу наложено је вршење додатне токсиколошке анализе ткива погинулих, па ће се у зависности од прикупљених материјала као и након предузимања других доказних радњи, за којима се укаже потреба, разматрати да ли је у конкретном случају несрећа последица догађаја проузрокованог природним деловањем или је у питању људски фактор.

Прочитајте још:  ДА ЛИ ЕЛ ДОРАДО ЗАИСТА ПОСТОЈИ НА БАЛКАНУ И ЗА КОГА?
Како се незванично сазнаје, налаз Комисије Рударско геолошког факултета Алексиначко тужилаштво и даље чека, али нема информација када би требало да стигне и због чега овај документ, кључан за расветљавање трагедије, још није достављен овој правосудној институцији.

Чак и ако се установи да је за страшну несрећу крив људски фактор, велико је питање да ли ће ико одговарати за смрт осморице рудара, а скоро је сигурно да казна неће бити примерена последицама. На ово упућује правосудни епилог претходних несрећа у рудницима због којих или нико није одговарао или су изречене казне биле минималне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, у стравичној рудатској несрећи 1. априла настрадали су Братислав Живковић (59), Бранко Чокорило (56), Бранислав Златановић (55), Радован Грујић (47), Дарко Златковић (43), Ненад Тривунац (37), Бојан Стајић (34) и најмлађи – Петар Петровић који је имао само 31 годину, а 21 њихов колега је повређен. Иако је одмах на лицу места саопштено да је до несреће дошло пошто су се рудари угушили метаном, званичан узрок несреће, али и све оно што јој је претходило, до данас су остали нерасветљени.

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *