Запад види Украјину као источноевропски Израел

0
харков

харков (фото: Украина.ру)

Велику пажњу последњих дана привукле су речи званичника западних власти који кажу да ће руско-украјински сукоб трајати годинама. Не следе никаква додатна објашњења, а вакуум ћутања испуњен је бројним спекулацијама које најчешће подсећају на фантазмичну слику бескрајног рата „до последњег Украјинца на рачун светског капитала“.

Шта заправо мисле западни званичници?

Будућност источне Европе виде као низ локалних ратова повезаних са слабљењем или физичким уништењем руског војног потенцијала и губитком сваког међународног утицаја Москве (војни неуспеси, по правилу, снажно утичу на престиж земље).

Најближа аналогија овом процесу могао би бити ланац арапско-израелских ратова. Они виде Украјину као источноевропски Израел, милитаризовану ванблоковску државу са блиским везама са САД и Европом, која ће водити стални сукоб заснован и на егзистенцијалним и војно-политичким разлозима.

”МАМА, ЖИВ САМ”: Украјински ратни заробљеник отворио душу – ево шта је рекао за своје команданте! (ВИДЕО)

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Западни стратези добро знају да је њихов противник држава са нуклеарним оружјем, великим амбицијама и значајним војним потенцијалом. Управо из тог разлога је реч о низу локалних сукоба, а не о једном великом рату: у таквом сценарију је искључена употреба оружја за масовно уништење, а руски војни и економски потенцијал ће трпети много више. Свест о „доласку новог рата” примораће Москву да све више улаже у копнену војску, док ће средства уложена у њу изгорети на ратиштима (као некада на Блиском истоку).

Дакле, када чујете изјаве да ће рат трајати 3/5/10 година, онда је управо то оно о чему говоримо. О спором и постепеном исцрпљивању невојним средствима, у комбинацији са избијањем краткотрајних непријатељстава.

Прочитајте још:  НАТО опет откачио Украјину: Још није време за чланство!

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *