Посланик Бундестага Јосип Јуратовић: Од Србије се очекује да уведе санкције Русији

0
русија

(фото:Илустрација)

Посланик немачког Бундестага Јосип Јуратовић изјавио је данас у Београду да се, што се тиче напада Русије на Украјину, тражи јасно изражена солидарност, што значи санкције против Москве.

У ком облику би Србија могла да спроводи санкције је питање за Београд, оценио је Јуратовић, који је и председник Парламентарне групе пријатељства за Западни Балкан.

Прочитајте још:  Небојша Катић: О ДУХУ ПОЛТРОНСТВА И ПОДАНИШТВА
Немамо интерес да ослабимо Београд, али имамо интерес да Србија, као будућа чланица Европске уније, веродостојно сарађује са слободним светом, рекао је Јуратовић новинарима.

Јуратовић је оценио да је Србија већ направила важан корак ка веродостојној сарадњи, када је подржала резолуцију Уједињених нација о осуди руске инвазије на Украјину, и да сада треба такав став доследно да заступа.

„Показало се да ратови 20. века нису прошлост за ЕУ, већ реалност. Почела је нова епоха, када се мора јасно рећи ко је на којој страни – или смо за демократију и демократске вредности или смо на страни аутократа и окупатора“, поручио је Јуратовић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Одговарајући на питање да ли је, у случају Србије, на столу убрзање евроинтеграција, а у контексту велике зависности од снабдевања руским гасом, Јуратовић је изјавио да је, ако Београд веродостојно жели у ЕУ, сада тренутак да „искрено са нама разговара о својим дилемама“.

„Не желимо да од Србије направимо жртву. Исто тако искрено ћемо разговарати и са осталим државама региона. Морамо и једни и други да убрзамо процесе, када је реч о евроинтеграцијама“, навео је Јуратовић.

Прочитајте још:  На шиптарском протесту више полиције него демонстраната
На питање о сутрашњем састанку немачког канцелара Олафа Шолца са председником Србије Александром Вучићем и косовским премијером Аљбином Куртијем, Јуратовић је одговорио да је “све што Шолц каже добро промишљено и тога се Немачка држи“.

Код нас нема спољне политике партија у владајућој коалицији. Оно што се каже “према споља” је став Немачке“, изјавио је Јуратовић.

Фонет

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *