Владајућа партија Шведске могла би да донесе одлуку о НАТО-у 15. маја

0
шведска

(Фото: Flickr / John Scott Rafoss)

Владајућа Социјалдемократска партија Шведске могла би одлучити о питању придруживања НАТО-у 15. маја, јавио је ТВ канал СВТ, позивајући се на портпарола странке Тобијаса Баудина.

Прочитајте још:  Србија између чекића и наковња
Како преноси канал, странка ће 15. маја одржати додатни састанак о питању чланства у Северноатлантској алијанси.

“Одбор Социјалдемократске партије сазива се на ванредни састанак о НАТО- у 15. маја. Тада се може донети одлука о томе како странка треба да приступи чланству”, пренео је ТВ канал.

„Одбор странке тада може да донесе одлуку“, рекао је СВТ, а преноси Баудин.

Према Баудиновим речима, анализа безбедносне политике коју су спровеле парламентарне странке, на челу са министарком иностраних послова Ен Линде и министром одбране Петером Хултквистом , биће завршена 13. маја.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Абазовић: НАТО је наша полиса осигурања
Исти ТВ канал је у уторак известио да се не слажу сви у владајућој странци Шведске са перспективом могућег уласка земље у НАТО.

На пример, Аника Страндхел, министарка за климу и животну средину, чланица Социјалдемократске партије и председница женског крила странке, не сматра целисходним да се Шведска придружи Северноатлантској алијанси.

Финска и Шведска су почеле да разговарају о могућности напуштања своје дугорочне неутралности и уласка у НАТО у контексту руске војне операције у Украјини . Шеф алијансе Јенс Столтенберг је напоменуо да би алијанси било драго да види Финску и Шведску у својим редовима и да им пружи прилику да се брзо придруже. НАТО очекује да ове земље донесу сопствене одлуке о могућем чланству у наредним “месецима и недељама”, рекла је стална представница САД при НАТО-у Џулијан Смит. Она је додала да би САД поздравиле улазак ових земаља у алијансу.

Русија је више пута приметила да је НАТО усмерен на конфронтацију. Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков изјавио је да даље ширење алијансе неће донети већу безбедност Европи , јер НАТО има агресиван карактер. Истовремено је напоменуо да могући улазак Шведске и Финске у НАТО не сматра егзистенцијалном претњом Русији.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *