Американци убрзано постају све сиромашнији, а оружари очекују супер профит

0

Цене гаса у САД су нагло порасле. За хиљаду кубика 4. маја на берзи дају 300 долара.

То се у Сједињеним Државама није догодило од 2008. године, када су америчке трупе први пут извршиле инвазију на Сирију. Актуелно поскупљење брокери објашњавају и милитантним акцијама Вашингтона, већ у украјинском правцу. Бела кућа не жури да берзи даје наду за побољшање ситуације. На подршку државе могу да рачунају само фабрике оружја. Ко ће у држави сада морати да заборави на инвестиције, субвенције и пристојне пензије?

У радионицама фабрике Локед Мартин у Алабами, где се склапају противоклопни системи Јавелин, ради 600 људи. А ово је, с обзиром на смањени рејтинг председника Сједињених Држава, једно од ретких места у Америци где је Џо Бајден дочекан као рођени. Захваљујући његовој политици, компанија је преплављена наруџбинама.

“Био сам у НАТО-у, у Авганистану, Ирану, односно у Ираку око 50 пута – 48 пута. А сада то радимо у Украјини. Ово је веома важно”, рекао је Бајден током разговора са запосленима у предузећу.

Кабул, Багдад, Кијев. Да ли Зеленски пристаје да буде одвојен зарезом у таквом низу, Бајдена, наравно, не занима. Вести из Украјине у његовом излагању су вести „трећег” света.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ово оружје је толико важно да постоји прича како украјински родитељи дају своју децу по њему. Новорођенчад се зову Копља или Џевелина. Ово није шала”, рекао је амерички лидер.

Да, очигледно није смешно. Америка наставља да убацује оружје у Украјину: хаубице 155 мм, МАНПАДС Стингер, дронове камиказе Свитцхбладе. Истих копља, против којих је Бајден говорио, Кијев је већ добио више од 7000. Ако председник САД успе да избаци више из Конгреса, онда ће фабрика у Алабами наставити да напредује.

„Позивам Конгрес да усвоји закон о додатном финансирању у износу од 300 милијарди долара за помоћ Украјинцима, а они ће заузврат помоћи да сви будете веома, веома заузети неко време“, рекао је Бајден радницима фабрике.

Прочитајте још:  Атрактивна Фадила је открила политичара и његове "болесне оргије", умрла је у тешким мукама
Бајден клаузула. Шеф Беле куће заправо тражи не 300, већ 33 милијарде. Као и обично, било је и других грешака. О мађарским војницима који су дошли ниоткуда и о сврси снабдевања.

„Пре него што је Русија напала, уверили смо се да Русија има ракете „Џавелин“ и друго оружје за јачање њихове одбране“, рекао је председник.

Овде Бајден није лагао. Део система је заиста завршио у рукама руске војске – у виду трофеја. Упркос чињеници да и сама америчка војска почиње да осећа недостатак пројектила Јавелин. Блумберг признаје да ће можда требати године да се попуни арсенал. Пентагонови добављачи се суочавају са несташицом материјала , а неке компоненте оружја се више не продају.

„Залиха је празна. Дозволите ми да вам дам један пример: америчка војска је Украјини вероватно дала трећину целокупне залихе копова“, рекао је сенатор Ричард Блументал.

За амерички војно-индустријски комплекс назире се скоро идеална пословна шема. Можете зарадити два пута: на залихама, а затим на допуни арсенала.

„Забринут сам: када се попуне залихе оружја, да ли ће то бити по разумној цени? Да ли ће добављачи размишљати о пореским обвезницима?“ питао је Вилијам Хартунг, виши сарадник на Квинсијевом институту за одговорну државу.

Прочитајте још:  Набављају ново "оружје судњег дана": Намењено нуклеарној одмазди
У ишчекивању суперпрофита, акције компанија које се баве оружјем и извођача радова из Пентагона пузе горе, пузећи трећи месец заредом. Оно што посебно упада у очи на позадини остатка америчке берзе, која све више „црвени” од губитака.

“Нећу порећи да овакви сукоби могу да помогну одређеним компанијама. То је реалност. Треба да нам је драго што желимо да помогнемо Украјини, да нам је драго што имамо такву производну базу, захваљујући којој можемо брзо да припремимо високо- квалитетних производа“, рекао је аналитичар Института Брукингс Мајкл О’Хенлон.

Али да ли је овај квалитет толико важан, чак и ако Министарство одбране САД призна да није у стању да уђе у траг судбини већине украјинских испорука. Одвојите више, пошаљите даље – ово је главни принцип. Штавише, заинтересованих има и са друге стране Атлантика.

“Настављамо да засипамо украјинску владу новцем, који су 2021. демократе назвали најкорумпиранијим на свету. Али то више није важно. У Украјину шаљемо артиљерију која може да пуца на руску територију и још 33 милијарде долара “А колико је 33 милијарде? То је дупло више од онога што је Бајденова администрација потрошила на заштиту наших националних граница, а то је само један пакет помоћи Украјини”, рекао је водитељ Фокс њуза Такер Карслон.

Конзервативни водитељ се придржава концепта „Америка на првом месту”. Попут Доналда Трампа, под којим се америчка економија осећала боље него сада, примећује Тхе Хилл.

„Американци су из дана у дан све сиромашнији и за то могу да захвале председнику САД Џоу Бајдену“, пише лист. Фате.

Рецесија најтеже погађа најугроженије. Током протеклог месеца, 1,5 милиона америчких пензионера било је принуђено да поново уђе на тржиште рада у потрази за послом. Једна од Американки признаје да уопште не види тренутак када може да се повуче. “То је досадно и тужно”, признала је.

Прочитајте још:  Америчка демократија: Травестит победио на избору за Мис
А негде, као у Охају, криза се вуче више од десет година. Руст Белт, како се зове овај део Америке, клади се на Трампа и његове сараднике. Као ЈД Ванце. Ди Венс је победио на партијским предизборима дан раније и скоро сигурно ће на јесен бити изабран из Охаја у Сенат.

Ево сентимента: „Мислим да је смешно што смо фокусирани на ову границу у Украјини. Морам да будем искрен са вама. Није ме брига шта ће се десити са Украјином на овај или онај начин.“

Дее Ванце је служио у Ираку и добро зна шта је крвави рат. Али Ирак и Авганистан, па чак и Вијетнам могу избледети пре сукоба, на који (а ово је мишљење Њузвика) исхитрене акције Северноатлантске алијансе сада гурају свет.

„Руски председник Владимир Путин је више пута упозоравао НАТО на последице мешања у рат у Украјини, укључујући и освету ако Украјина постане претња Русији због помоћи Запада“, примећује Њузвик.

НАТО у Европи, иначе, има новог команданта . Џо Бајден је дан раније на ову функцију именовао генерала Кристофера Каволија. Чини се да се Каволи од детињства припремао за нови хладни рат. Рођен у породици америчког официра у Западној Немачкој, одрастао у Риму, научио руски. У Русији га зову специјалистом.

Ево одломка из интервјуа од пре три године: „Америчка војска је схватила да се ривалство великих сила вратило и да борбене операције великих размера у Европи више нису незамисливе.

Прочитајте још:  Трамп признао
Они се боре на невидљивом фронту. ЦИА објављује упутства на руском језику како да контактирају америчке обавештајне службе . На друштвеним мрежама се траже послушници који објашњавају како технички постићи анонимност на интернету.

И овде даље нема анонимности. Од узбуњивача се тражи да наведу своје пуно име, земљу порекла, положај и ниво приступа информацијама које су вољни да поделе са америчким обавештајним службама. Односно, помоћници шпијуна, пре него што буду ангажовани, такође морају да створе компромитујуће доказе о себи.

Валентин Богданов/Вести.ру

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *