Курти: Србија да прихвати документа “Република Косово” и да уведе санкције Русији

0

Аљбин Курти (Фото: AFP 2019 / ARMEND NIMANI)

“Косовски премијер” Аљбин Курти рекао је да Србија мора да прихвати документа на којима пише “Република Косово” и истакао да жели да се Србија огради од Кремља и уведе санкције Русији.

Курти је у интервјуу за Дојче веле казао да би Европска унија (ЕУ) и НАТО требало да воде рачуна да Србија више не седи на три, четири столице, али и да цене допринос Косова, које неће имати никакве паралелне пројекте осим ЕУ и НАТО.

Прочитајте још:  Дритан из ЦИЕ, пардон Вашингтона: Гуше нас Руси, али и Кинези!
Говорећи о дијалогу са Београдом, Курти је рекао да би требало да буде принципијелан, избалансиран и симетричан, а навео је и да Србија мора да прихвати косовска документа због стварања Заједничког регионалног тржишта које подразумева Берлински процес.

„Заједничко регионално тржиште је у срцу Берлинског процеса. Не замена за ЕУ, већ припрема за њу. Да би се остварило Заједничко регионално тржиште, Србија мора да прихвати косовска документа и на тај начин омогући кретање које је вредност Европске уније. Крајње је време да се на Београд изврши притисак да прихвати косовска документа“, рекао је Курти.

Прочитајте још:  Непозната особа пуцала из ваздушне пушке на ђаке у школском дворишту у Београду
На питање да ли може мало да попусти свој став и тако да подстицај сарадњи, Курти каже да време не може да се врати назад.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Не можемо да се вратимо у период пре 1999. године, када смо ослобођени, ни пре 2008. године, када смо прогласили независност, ни пре 2010. године, када је Међународни суд правде легитимисао Декларацију о независности, нити пре 2012. године, када је окончан међународни наџор Косова. Независни смо. Документа припадају Републици и као таква морају бити прихваћна”, истакао је он.

Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *