Припадници „Азова” се хвалили да их обучавају Канађани

0

(фото: Русвесна.су)

Какав је утицај канадска војска имала на украјински отпор Русији, питају се канадски медији и овдашња јавност, коју је озбиљно узбуркала прича о томе како су припадници Оружаних снага Канаде помогли у обуци више од 30.000 украјинских војника. Посебно се истиче улога пензионисаног генерала Тревора Кадијера, који је отпутовао у Украјину да би, како је речено, помогао у одбрани те земље од руске инвазије. Он је још под истрагом због наводног сексуалног злостављања. Руски медији тврде да је канадски генерал ухваћен када је покушао да побегне кроз канализациону цев из „Азовстаља”, где је, у злогласном подземном граду, наводно руководио биохемијском лабораторијом.

Министарство за националну одбрану потврдило је почетком месеца да је генерал-потпуковник Кадијер пензионисан 5. априла ове године након више од 30 година проведених у униформи иако војна полиција наставља истрагу о његовом недоличном понашању. Они који су наклоњенији Русији тврде да је цела фарса у вези с пензионисањем због недоличног понашања генерала пре 30 година смишљена како би његов пут у подземље „Азовстаља” био представљен као приватни чин.

Када је 13. марта осам крстарећих ракета погодило Међународни центар за очување мира и безбедности у близини Лавова и границе с Пољском, делови комплекса су уништени. У нападу руских авиона наводно је убијено 35 људи, а повређене су 134 особе. Отприлике три недеље раније руске копнене трупе, хеликоптери и тенкови прешли су границу и напали Украјину. Усред таласа насиља, како кажу Канађани, истакао се удар на комплекс међународног центра, где су својевремено боравили и канадски мировњаци. Овај војни објекат удаљен је мање од 25 километара од границе с Пољском. Канада је тада, по наредби из врха НАТО-а, наводно повукла све особље из Украјине.

Прочитајте још:  Канада уводи нове санкције Русији

Канадским војницима је, иначе, био строго забрањен улазак у зону антитерористичких операција (АТО), како Украјина и НАТО називају регион на Истоку, односно Донбас, где траје осмогодишњи рат. Иако је канадска мисија, названа операција УНИФИЕР, званично строго неборбена, нема сумње да се украјински војници обучавају да одузимају животе и спасавају свој с већом вештином. „Ми од њих правимо праве ратнике”, каже мајор Мајк Далиџ, другорангирани официр канадске војске у Украјини.

У близини Лавова, како пишу овдашњи медији, 200 канадских војника помагало је припадницима украјинских снага да се њихова војска из совјетског доба претвори у модерну борбену армију компатибилну са стандардима НАТО-а. Обуку је прошло више од 30.000 Украјинаца. Многе фотографије у медијима документују војне операције Канаде у западној Украјини и прате украјинске трупе у зони АТО.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уз све више доказа који указују на то да су канадске оружане снаге обучавале припаднике украјинске војске, чији део су, како се такође наводи, и екстремистичке групе и припадници злогласног батаљона „Азов”, стручњаци кажу да Отава мора да појача истрагу и проверу војника које обучава и наоружава у земљи у којој трају сукоби.

Министарство за националну одбрану обећало је детаљну ревизију мисије Канаде у Украјини још прошле јесени, након што су им се медији обратили за коментар у октобру након извештаја Универзитета „Џорџ Вашингтон”, у ком је стајало да су се екстремисти у украјинској војсци хвалили да су их обучавали Канађани. Канадска војска је саопштила прошле јесени да је узнемирена овим извештајем и негирала било каква сазнања да су екстремисти учествовали у обуци, додајући како немају обавезу да проверавају војнике из других земаља које обучавају.

Прочитајте још:  Канадски премијер најавио замрзавање рачуна демонстраната

Само месец дана касније, медији су открили да не само да су се канадски високи званичници 2018. године састајали с вођама батаљона „Азов” већ нису ни осуђивали неонацистичка уверења јединице. Упркос чињеници да су били упозорени на ставове припадника овог батаљона, њихова главна брига је била да медији не открију да је састанак одржан. Официри и дипломате су се чак фотографисали с вођама батаљона, што је „Азов” потом користио на интернету као пропаганду.

Савезна влада, која је потрошила више од 890 милиона долара на обуку украјинских снага кроз операцију УНИФИЕР, више пута је наглашавала да није и да никада неће обучавати војнике који се доводе у везу с „Азовом”. Међутим, извештаји Радио Канаде, пре почетка рата у Украјини, о документима у вези с мисијом Канаде, доказују да су војници из пука „Азов”, идентификовани по закрпама и амблемима на одећи и другим ознакама, учествовали у обуци коју су спроводиле канадске оружане снаге 2020. у центру за обуку „Золочив” у западној Украјини. Канадски медији преносе да су им из Кијева одговорили да је „Азов” искључен као група из обуке с канадским инструкторима у УНИФИЕР-у, али да су „написали програм” за сопствене курсеве и „били инструктори у свим дисциплинама у центру за обуку Националне гарде Украјине”, потврђујући тако извештај Радио Канаде.

Ненад Станковић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *