Хрватска потврдила да је у Украјини заробљен њихов држављанин

0

(фото:EPA-EFE/VALENTYN OGIRENKO)

Хрват В. П., који је ратовао против руске војске у Маријупољу заробљен је приликом покушаја да се са својим саборцима пробије из тог града.

Прочитајте још:  Русија нема хемијско оружје, оно је уклоњено
Министарство спољних и европских послова потврдило је да је у Украјини ухапшен хрватски држављанин, не износећи више детаља због, како кажу, осетљивости ситуације.

“МВЕП располаже сазнањима о заробљеном хрватском држављанину, те у сурадњи с украјинским властима наставља радити на рјешавању случаја. Због осјетљивости ситуације, у овом тренутку не можемо откривати детаљније информације”, кажу из министарства.

На снимку коју је објавио РТ Хрват В. П. каже да је заробљен приликом покушаја да са неколико других бораца напусти Маријупољ.

“Напуштали смо Маријупољ и ходали смо пјешице 260 километара скривајући се, ходали смо само ноћу, избјегавали сваки могући контакт”, рекао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

План је пропао када су наишли на руску артиљеријску јединицу којој су се предали.

“Ушао у војску због украјинског држављанства”

Објаснио је и да се придружио редовима украјинске војске још 2020. године како би добио украјинско држављанство.

Тада се то чинило, додаје он, као добра идеја, будући да је линија фронта у Донбасу била “стационарна”.

“Мој разлог зашто желим добити украјинско држављанство је тај што сам овдје упознао жену у коју сам се заљубио. Имала је болесну мајку и није хтјела отићи из Украјине”, рекао је он.

Мушкарац је наводно претходно у хрватској војсци провео пет година. Инсистирао је на томе да није имао право борбено искуство.

“Пет година сам био пјешак у хрватским оружаним снагама, то је све. Нисам прије био укључен ни у какве сукобе”, рекао је он.

Рекао је и да је имао мало искуства из прве руке с крајње десним украјинским јединицама, попут пука “Азов”.

“Желим преживјети, нећу више узети оружје у руке”

Тврди да никада више не би узео оружје у руке и да ће се вероватно придружити некој добротворној организацији или Међународном црвеном крсту ако буде ослобођен.

Наводи да је одлука да добије украјинско држављанство служењем у војсци била погрешна.

“Вјерујем да сам требао тражити друге начине за стјецање украјинског држављанства, а не служење у оружаним снагама. Желим преживјети, желим живјети. Не желим више никада у животу узети оружје у руке”, поручио је В. П.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *