Васељенска патријаршија признала тзв. „македонску цркву“

0

Васељенска патријаршија саопштила је да признаје такозвану цркву Северне Македоније као православну и да је прима у заједницу хришћанских православних цркава.

Како је саопштио Свети синод Васељенске патријаршије, којим је председавао васељенски патријарх Вартоломеј, признаје се црквена јерархија предвођена архиепископом Стефаном за канонску и валидну у целом православном свету и успоставља се канонско и литургијско јединство са њом и верницима.

Прочитајте још:  ЛЕ ПЕН: Аутори тешких грешака према Србији мораће да стрепе у будућности
Константинопољ признаје назив ове Цркве као „Охридска“ (што значи подручје њене јурисдикције само у границама територије државе Северне Македоније) и искључује употреба термина македонска као и било које изведенице из тог термина.

Српској православној цркви остављено је право да регулише административна питања између ње и цркве Северне Македоније у оквиру канонског поретка и црквене традиције, наводи се у саопштењу Васељенске патријаршије.

Како је саопштено, „Синод је детаљно размотрио црквену молбу Скопља, као и молбу власти Северне Македоније и на овај начин исцелио рану раскола са православном браћом и сестрама“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како грчки сајт преноси, непризната македонска црква послала је молбу Васељенској патријаршији у априлу 2018. године и он је узет у разматрање већ у мају.

У међувремену је и државни врх Северне Македоније упутио неколико писама и молби патријарху Вартоломеју да се уважи та апелација.

Одлука Васељенске патријаршије не значи да је непризната македонска црква добила томос за аутокефалност којим се званично регулише међународно име и статус цркве, наводе македонски медији, већ представља објаву да верници и свештеници који припадају тој цркви нису у расколу и могу да служе заједно са свештеницима других помесних цркава.

За утврђивање коначног статуса следе додатни преговори, наводе македонски медији.

Македонски премијер Димитар Ковачевски захвалио се васељенском патријарху Вартоломеју јер је „направио велико дело и показао велику пажњу за један велики православни народ“.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *