Мануел Сарацин: Берлин се нада да ће Србија испунити очекивања у вези са санкцијама против Русије, барем постепено. Сада је тренутак када Србија треба да се још више приближи Немачкој и ЕУ

0

Изасланик немачке владе за Западни Балкан Мануел Сарацин оценио је данас да је сада тренутак када Србија треба да се приближи још више Немачкој и ЕУ.

Прочитајте још:  Кон: Не обраћати пажњу на лекаре који не желе вакцину
Сарацин је, у изјави Танјугу, казао да је у Београд допутовао са порукама које је актуелна влада у Берлину имала од почетка, а то је да жели да свих шест земаља Западног Балкана има будућност у ЕУ.

“Желимо да подстакнемо процес проширења, а желимо и да јасно покажемо своју приврженост Берлинском процесу”, објаснио је он.

Сарацин је указао да се, поред тога, Берлин нада да ће Србија испунити њихова очекивања у вези са санкцијама против Русије, како је додао, барем постепено.

Указао је да Немачка прати и реформе и жели да Србија додатно напредује и буде још боља у области владавине права, плурализма медија и политичке културе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање какав је утисак стекао о Србији, након разговора у Београду, Сарацин је рекао да је јасно да се налазимо на прекретници када је реч о „великој политици“, то јест спољној политици.

“Страшан рат у Украјини утиче и на српску политику. Али још не можемо да проценимо какве ће бити конкретне последице, и којим путем ће земља ићи ка ЕУ. Јасно је да су за Србију једини исправан пут и будућност у ЕУ”, истакао је он.

Прочитајте још:  Милогорци на мукама: Подршка изласку Црне Горе из НАТО порасла
Сарацин је нагласио да је управо сада тренутак да се Србија више приближи Немачкој и ЕУ.

„Имам утисак да су многи актери још несигурни како то тачно учинити. Биће занимљиво ситуацију даље пратити“, рекао је он.

Оценио је да ће једна назнака којим путем ће ићи Србија засигурно бити формирање владе.

На питање откуд оволика политичка активност Немачке у Србији и да ли Немачка има у виду да јавност у Србији то перципира као вид политичког притска Сарацин је кратко одговорио: “Када некога волите, онда је ту увек и притисак”.

Б 92

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *