Нова битка Кијева и Москве за контролу транзита гаса

0

Украјина делимично зауставила пролазак руског енергента преко њене територије.

Први пут од избијања руско-украјинског „спора” (терминологија Савета безбедности УН), редовно снабдевање ЕУ сибирским гасом јуче је и физички доведено у питање, одлуком Украјине да услови даљи правац кретања тог енергента преко државне територије коју контролише Кијев.

„Украјина не сноси одговорност за транзит гаса преко територија под руском окупацијом, ’Гаспром’ је о томе био на време обавештен”, наводе у украјинској државној енергетској компанији „Нафтогаз”, пренео је јуче „Блумберг”.

Прочитајте још:  Последице поделе оружја, пљачкаши тероришу народ у Ирпењу (видео)
У фокусу новог правила је, иначе, судбина транзита 32,6 милиона кубних метара сибирског гаса дневно, намењених Европљанима, преко гасне станице „Сохрановка” у Луганској области, која је од краја фебруара под контролом руских снага. Реч је о трећини укупних количина које „Гаспром” дневно извози Европљанима.

Према замисли надлежних у Кијеву, „Гаспром” треба да преусмери тај гас ка кључној гасној станици „Суџа” на истоку земље, која је под контролом украјинских снага. И то зато што Оператер гасног транспортног система Украјине (ГТСОУ), како кажу, више није у прилици да контролише збивања у гасној станици „Сохрановка” и око ње, као и на „Новопскову”, првој кључној станици гасне компресије на том правцу, где се према Кијеву одигравају разне мутне радње око транспорта енергента, укључујући наводно и илегално пресипање гаса из гасовода за локалне потребе „окупационих снага”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Русија раскринкала нову провокацију коју спрема Кијев, укронацисти разместили артиљерију у манастиру
Преусмеравање транспорта руског гаса ка Суџи, према ГТСОУ, саопштио је „Нафтогаз”, не захтева додатне трошкове, нити постоје техничке препреке за то, „а на тај начин Русија би била у стању да одржи транспорт гаса кроз Украјину и испуни своје обавезе према европским партнерима”.

Тако је ГТСОУ практично прогласио „вишу силу”, што значи да актери глобалног енергетског бизниса скидају са себе одговорност за кашњење или изостанак испоруке робе купцима, који су обично унапред платили жељени артикал. Чија би правна и финансијска одговорност могла бити ако до Европљана, до истека важећих уговора, не буду стизале количине гаса које су до јуче ишле преко гасне станице „Сохрановка”? Да ли украјинског ГТСОУ, који је преко ноћи увео ново правило путног правца транспорта страног гаса намењеног „трећем лицу”, без објављивања разлога тајминга ове одлуке, или „Гаспрома”, за којег је још прилично неизвесно колико ће поштовати најновије украјинско правило?

Другим речима, поред војно-политичког „спора” између Москве и Кијева, отворен је и нови фронт битке за контролу правца испорука сибирског гаса европском тржишту. Са тим уверењем берзанских трговаца цена природног гаса на кључној европској енергетској берзи у Холандији јуче ујутру скочила је за готово седам одсто. И то након што је ГТСОУ објавио да на „Сохрановки” од сада одбија да прими руски гас.

Берзе су се јуче око поднева већ примириле (оборивши јутарњу цену), након што су процениле да најновија енергетска игра нерава између „Гаспрома” и украјинског ГТСОУ и „Нафтогаза” за сада још не погађа европске купце. Наиме, иако је прилив гаса на „Сохрановки” јуче оборен „на нулу”, нешто повећане испоруке сибирског енергента забележене су на мерној станици „Суџа”. Излишно је притом рећи да руски извозник „Гаспром” тврди да је „технички немогуће” сав гас до јуче усмераван ка „Сохрановки” преусмерити на правац ка Суџи, као и да нема никаквих разлога за увођење „више силе”.

Наиме, „Гаспром” је јуче повећао испоруке гаса преко „Суџе”, али далеко од количина које је туда спроводио лане или оног што је до јуче траспортовано преко „Сохрановке”. Истовремено, „Гаспром” инсистира да ће у потпуности и надаље – као и током досадашње фазе „спора” с Украјином – европским и другим купцима испоручити све уговорене количине неопходног енергента.

Тања Вујић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *