Протест у Хрватској, грађани захтевају право на доступан и сигуран абортус

0
абортус

(фото:Пиксабеј)

Протест под називом “Доста! Уништавања јавног здравства и занемаривања здравља жена” одржан је у више хрватских градова. На Тргу бана Јосипа Јелачића у Загребу грађани су затражили да у пракси свим женама буде доступан легалан и сигуран прекид трудноће.

Прочитајте још:  Шта је Абазовић обећао Американцима у Вашингтону
Протест у организацији више удружења окупио је грађане који су се супротставили ускраћивању законски загарантованих здравствених услуга женама.

Окупљени су у Загребу носили транспаренте са натписима: “Доста клерикализма у гинеколошким амбулантама”, “Доста гинеколога женомрзаца”, “Доста недоступног здравства”, “Назови Бероша за побачај”…

Узвикујући “Доста”, демонстранти су исказали подршку порукама и захтевима организатора који су са бине говорили о проблемима жена у јавном здравству – од гинеколошког и репродуктивног насиља, неинформисаности, ускраћивању здравствене заштите…

Протест је организован у знак солидарности са трудницом Мирелом Чавајдом, којој је тек након што је са својим случајем изашла у јавност, другостепена комисија КБЦ-а Загреб омогућила прекид трудноће због медицинских индикација.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Сведочимо јавном мрцварењу, тортури, злостављању, гажењу једне жене. Свакога дана мучили су је новом лажи како би умањили раније изговорену лаж. Доста манипулацијама и лажима”, поручила је једна од говорница на протесту.

“Женама доста да им у болницама читају Библију”
Чланови удружења организатора прочитали су захтеве упућене Влади и Министарству здравља, тражећи да се хитно донесу смернице и протоколи који женама гарантују доступан прекид трудноће, али и да се јавно објави регистар лекара који имају приговор савести за обављање прекида трудноће, те подаци о капацитетима свих здравствених установа у Хрватској за пружање те услуге.

Затражили су и да се право на побачај врати у Устав, али и оставку министра здравља Вилија Бероша.

Говорнице су се осврнуле и на утицај Католичке цркве. Истичу да је женама “доста да им у болницама читају Библију”. Кажу да им у болницама не пружају психолошку помоћ, али да зато могу да разговарају са свештеником.

Нагласили су и да је “Хрватска издала жене јер није у стању осигурати спровођење властитих закона”.

На протесту је била и потпредседница хрватске Владе за људска права Ања Шимпрага, саборске заступнице Сандра Бенчић И Далија Орешковић, певачица Северина Вучковић, председник СДП-а Пеђа Грбин, а наступио је Дамир Урбан, који је своју песму извео на крају окупљања.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *