БЛУМБЕРГ НАВОДИ: Рубља постала најбоља светска валута

0

(фото:ИН4С)

Руска рубља је 2022. године постала најбоља светска валута по стопи јачања према долару, преноси Блумберг, јавља РИА Новости.

Почетком године њен курс је порастао за 11 одсто, док је надмашио бразилски реал, који је долару додао девет одсто.

Како наводи лист, руска валута је успела да ојача због мера руских власти да се супротставе санкцијама. Конкретно, поред наметања контроле капитала, влада је обавезала извознике да продају девизе и плаћају испоруке гаса у рубљама, преноси “Блумберг”.

После почетка специјалне војне операције демилитаризације и денацификације Украјине, западне земље су појачале санкције на Москву. Рестриктивне мере су углавном утицале на банкарски сектор и снабдевање високотехнолошким производима. Многе земље су најавиле замрзавање руске имовине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кремљ је ове мере назвао економским ратом, каквих још није било, али су истакли да су спремни за такав развој догађаја. Дакле, од 1. априла Русија прихвата плаћање гаса само у рубљама. Увозник мора отворити посебан рачун код Газпромбанке, на који ће пренети средства у валути наведеној у уговору. Банка ће ову валуту продати на Московској берзи и кредитирати рубље на рачун купца гаса, са којег ће се вршити обрачуни са добављачем, Гаспромом.

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *