Један човек блокира 40 милијарди $ америчке помоћи

0
сад украјина

Украјина и САД (Фото: Председништво Украјине)

Демократе и републиканци у америчком Сенату ујединили су у четвртак снаге у ретком тренутку јединства како би прогурали помоћ за Украјину вредну 40 милијарди долара, но све је заблокирао један једини републикански заступник: либертаријанац из Кентуцкyја Ранд Паул, пише Гуардиан.

Суочени с изгледном продуженом одгодом за пакет помоћи који је Представнички дом Конгреса изгласао у уторак, челник већине у Сенату, Кук Шумер, и његов републикански колега, Мич МцКонел, надали су се прогурати пакет помоћи само да би исти блокирао заступник Паул, ‘фискални јастреб’ који се противи износу предложене помоћи.

Због тога је гласовање о помоћи за Украјину одгођено за сљедећи тједан .

Сенат је заказао почетно процедурално гласовање за понеђељак поподне.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Није јасно хоће ли то гласање убрзати доношење одлуке о помоћи Украјини. Алтернативно, одлука би могла бити донесена тек средином следеће недеље ако било који од сенатора буде желео наметнути додатне кораке пре коначног гласања.

Прочитајте још:  Украјинска војска тражила координате на којима се одржава прослава како би гађала цивиле
Како је закон запео у процедуралним заврзламама, Сцхумер је затражио бржу акцију: ‘Пакет помоћи је спреман, велика већина сенатора с обе стране га желе.’

‘Ако сенатор Паул буде устрајао у својим безобзирним захтевима, све што ће постићи је да он сâм одгоди преко потребно слање помоћи Украјини.’

Прочитајте још:  Европаска солидарност са Украјином: У парламенту украјинска застава поливена водом и изнета напоље
Но Паул није био дирнут.

Одгађање до седеће недеље могла би проузрочити проблеме западним земљама које покушавају помоћи Украјини у њезиној борби против Русије.

Бајденова администрација је казала да очекује да ће до 19. свибња бити потрошена сва средства која се могу повући у склопу овлашћења која председнику омогућују трансфер оружја без одобрења Конгреса како би се одговорило на неку кризу.

Паул захтева да закон буде измењен тако да се уведе надзор генералног инспектора кад је у питању сва потрошња везана уз Украјину. Без тог договора, Сенат ће морати проћи дуготрајну процедуру прописану правилима коморе.

МцКонел, Паулов колега сенатор из Кентуцкyја, казао је: ‘Украјина не тражи од нас да се боримо у овом рату. Они само траже средства која су им потребна да се сами бране против ове сулуде инвазије. И помоћ требају одмах.’

Закон о помоћи је изгласан резултатом 368 према 57, а тек је један републиканац био против.

Џо Бајден је затражио од Конгреса да одобри додатне 33 милијарде долара помоћи за Украјину. Но заступници су одлучили повећати износ за хуманитарну и војну помоћ.

‘Ово је други закон о помоћи за Украјину у два месеца. И он је три пута већи од првога’, рекао је Паул пре него је и формално блокирао пакет помоћи. ‘Конгрес само жели наставити трошити и трошити.’

Пакет помоћи је пре тога укључивао и додатна средства за борбу против ковида у САД-у, али су та два циља раздвојена на захтева републиканаца.

У међувремену, координатор Беле куће за ковид, Ашиш Ја, издао је упозорење да ће САД ове јесени и зиме бити јако рањив на ковид ако Конгрес сместа не одобри новац за додатне вакцине и лекове.

У интервјуу за Асошијатед Прес, Ја је рекао да имунолошка заштита код Американаца полако бледи, а вирус се прилагођава како би био још заразнији због чега ће додатне дозе вакцина за већину људи бити неопходне те да ће нова генерација вакцина пружити додатну заштиту.

Његово упозорење стиже након што је Бела кућа казала да би крајем године могло бити око 100 милиона инфицираних те након што је Бајден наредио да се заставе спусте на пола копља како би се обележило милоун смртних случајева од ковида у САД-у.

Јутарњи.хр

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *