Турској фирми од града џабе хектари, од државе МИЛИОНИ

0

Еври (фото: Пиксибај)

Изградњу погона фабрике турског инвеститора Еренли, која се увелико гради у Лесковцу и чије отварање је најављано за јул ове године, држава ће из буџета помоћи са 3,78 милиона евра. Пре тога је Град Лесковац без надокнаде уступио држави три парцеле у Зеленој зони површине скоро 7 хектара, а вредне око 1,2 милиона евра, које је држава поклонила турској компанији.

Уговор о додели новца закључен је између Министарства привреде и компаније, пише Нова економија, а како стоји у њему, турски инвеститор се обавезује да запосли најмање 338 нових радника на неодређено време до краја 2025. године, као и да у истом року уложи у материјална и нематеријална средства фирме од најмање 16,6 милиона евра.

Од те цифре, како стоји у уговору, 25 одсто улагања мора бити финансирано из сопствених средстава.

– Фирма ће бити у обавези и да исплати зараде за новозапослених 338 лица повезених са Инвестиционим пројектом, у двогодишњем периоду након достизања пуне запослености, у износу од најмање 4,29 милиона евра – пише Нова економија.

Пред фирму је стављена обавеза и да у периоду од пет година, од завршетка Инвестиционог пројекта не смањује број запослених на неодређено време испод 339, као и да током истог периода не смањује вредност материјалних и нематеријалних средстава достигнуту реализацијом Инвестионог пројекта.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У тренутку подношења пријаве за доделу подстицаја, средином јула прошле године, Еренли је имао једног запосленог, наводи се у уговору.

Новац ће бити исплаћан у четири транше – прва 2023. године, а последња 2026. године.

Подсетимо, Град Лесковац и Република Србија су изградњу погона субвенционисали и поклањањем компанији Еренли скоро 7 хектара земље у Зеленој зони.

Прочитајте још:  Америка увела санкције Александру Вулину, директору БИА

Kомпанија послује у сектору производње делова од гуме за аутомобилску индустрију, а план је да се у Лесковцу производе смеше и покрене производна линија за производњу пластичних цеви.

Главни производи Еренлија су системи за хлађење и грејање, ЦАЦ црева, системи за контролу емисије и црева за хлађење уља.

Нова економија

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *