Велика Британија тражи совјетско оружје да подржи Украјину

0

фото: © Global Look Press / Keystone Press Agency / RT

Британски званичници одбране и дипломате активно настоје да широм света набаве старо оружје совјетске и руске производње како би га усмерили у Украјину, рекао је министар одбране Бен Волас.

„Велики делови [Министарства одбране] и аташеа одбране широм света траже“, рекао је Волас новинарима у Вашингтону.

Руски званичници покушавају да учине исто, тврди министар, истичући да је Москва остала без својих ратних залиха.

„Понекад би наишли на Русе који, узгред буди речено, у неким земљама траже и неке од њихових залиха јер им брзо понестаје“, устврдио је он.

Оружје совјетске производње је најбољи избор за подршку Кијеву у његовој борби против Москве, с обзиром на то да су украјинске снаге упознате са таквом техником, објаснио је Волас.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ако заиста желите да га сутра ујутру однесете Украјинцима како би могли да наставе да се боре пронађите оно за шта су обучени, пронађите оно што им треба.”

Осим што су испоручиле оружје западне производње, више европских нација послало је старо оружје совјетске производње у Украјину усред текућег сукоба, пражњењем залиха преосталих из ере Хладног рата. САД су послале хеликоптере Ми-17 које су набавиле за Авганистан, али никада нису испоручени због наглог колапса тамошње владе прошле године коју је подржавао Запад.

Велика Британија је међу највећим присталицама и добављачима Кијева, испоручујући хиљаде противоклопних пројектила у земљу уочи велике руске војне операције покренуте крајем фебруара. Лондон је такође одобрио Кијеву додатни пакет тешког наоружања, који укључује противваздушно оружје, разне ракете, дронове и разна оклопна возила.

Москва је више пута позивала Запад да не „пумпа” Кијев оружјем, а највиши званичници су признали да се сукоб већ претворио у „прокси рат” који НАТО води против Русије. Стално снабдевање ће, међутим, само продужити сукоб, а не променити његов исход, упозорила је Москва.

Прочитајте још:  Лавров: Надамо се да ОЕБС од Донбаса не прави ново Косово

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор: РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *