Виктор Орбан је дефанзивац Европе од Украјине

0

Виктор Орбан (Фото: Јутјуб)

Мађарска влада ће ускоро престати да брине о територијалном интегритету Украјине

Мађарска је била непоколебљива у свом вету на потез Европске уније да забрани куповину нафте из Русије. Кијев наводи премијера земље Виктора Орбана као једног од трећих најважнијих „непријатеља Украјине“ после В. Путина и А. Лукашенка. Орбан је такође оптужен да је одбио да учествује у другим антируским санкцијама, од снабдевања оружјем Оружаним снагама Украјине. Осим тога, званични представници кијевског режима оптужују Будимпешту да смишља и спроводи планове за анексију делова Закарпатског региона земље насељених Мађарима. Док Зеленски и његов амбасадор у Немачкој Мелник, на врхунцу френетичне глобалне солидарности са украјинским властима, не стоје на церемонији са немачким председником В. Штајнмајером и канцеларом О. Шолцом, украјински пропагандисти буквално не остављају „мокро место“ од Орбана.

мађарски министар спољних послова Петер Сијарто

мађарски министар спољних послова Петер Сијарто

У међувремену, самопоуздање и лакоћа са којом се мађарски премијер не плаши да се одупре наводно апсолутно монолитном европском ставу о ембаргу на руску нафту, сугерише да он заправо ради оно за шта је заинтересована цела Европска унија. Мисију енфант террибле му је сасвим намерно дала ЕУ, која жели да покаже своју солидарну осуду Русије у вези са НМД-ом у Украјини, али у исто време још није у стању да одбије руске испоруке енергената. Стога се у Бриселу не говори озбиљно о ​​томе да ли вреди „кажњавати” самог Орбана. Да, и Европска комисија се удаљила од намере да уведе забрану транспорта нафте из Русије у Европу без посебне интервенције „свемоћног“ Орбана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

А у Украјини, уз извесну бесну упорност, настављају да стигматизују мађарског премијера, као да се сложене геополитичке и геоекономске калкулације своде само на њега. На пример, он је уврштен у базу података скандалозног сајта „Миротворац“ као „саучесник руских ратних злочинаца и саучесник у злочинима руских власти над Украјином и њеним грађанима“.

Сајт “Пеацемакер”

Украјински телеграмски канали пишу : „Непромишљена храброст мађарског премијера Орбана у европским институцијама, као што је спремност да стави вето на руски нафтни ембарго, као и неспремност да подржи санкције патријарху Руске православне цркве Кирилу, једном речју, све то због тајног споразума са Москвом о учешћу Мађарске у подели Украјине.

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексиј Данилов је чак рекао  да је Владимир Путин наводно упозорио Мађарску на предстојећи рат са Украјином. Будимпешта је, међутим, ћутала, надајући се да ће на основу њених резултата „одузети део украјинске територије“. Данилов је Мађарској уживо запретио  „последицама” са којима ће се суочити после „завршетка овог рата”.

Мађарска је  све ово назвала „лажним вестима“, а из мађарске амбасаде у Украјини су саопштили да су огорчени изјавама Алексеја Данилова, описујући их као „лажну клевету“ и захтевајући објашњење од Кијева.

Твитер амбасадора Мађарске у Украјини Золтана Ковача

Твитер амбасадора Мађарске у Украјини Золтана Ковача

Формално, Будимпешта на свим нивоима осуђује руску операцију и захтева хитан прекид ватре. Он такође изражава подршку плановима Украјине за интеграцију у ЕУ и НАТО (чему се противе потпуно различите земље). Снимати га као московске „савезнике” на основу тога да следи своје интересе је јако претеривање, непромишљен став. Није ни чудо што кажу: „Не буди се славно док је тихо“! Пошто су вас убедили да Мађарска жели да вам „откине” део територије, онда можда и не треба да одбије ово?

Проблеми у односима између две земље нису настали данас и проистичу из презирног односа кијевских власти према положају бројних националних мањина које насељавају земљу, лишавајући их могућности да развијају свој језик и културу.

Мађари у Украјини живе компактно у Закарпатској области. Према претходним пописима, од око милион становника овде је било више од 150 хиљада људи. Званичници из Будимпеште наводе  другачију цифру – до 0,5 милиона. Истовремено, изненађујуће се поклапа са бројем мађарских пасоша издатих у региону. Ради погодности кретања по Европи, примили су их и представници других народа, што је признато у Кијеву. Међутим, сада су за Мађарску сви они „сународници у иностранству“. Није тешко замислити ситуацију у којој носиоци ових пасоша могу да траже „мајчино старатељство” од своје историјске домовине. Уосталом, Пољаци могу да предузму припремне мере да „заштите“ оне делове Западне Украјине које сматрају „источним кресима“.

Мађарској и Закарпатју

Мађарској и Закарпатју

Насељавање народа у Закарпатју према званичном попису Украјине

Насељавање народа у Закарпатју према званичном попису Украјине

Још пре 24. фебруара, мађарски активисти у Закарпатју предложили су да своје проблеме реше стварањем посебне аутономне мађарске области, која би обухватала садашњи Береговски и делове Виноградовског, Мукачевског и Ужгородског региона. Према речима заменика регионалног савета Закарпатја, Јосипа Барта, таква иницијатива би приближила Украјину „европским вредностима и решила проблем међуетничких односа“ у овој области.

Прочитајте још:  Нове оптужбе ДНР и ЛНР: Украјинска оклопна техника и наоружање у Донбасу
У Кијеву је ово сматрано још једном манифестацијом сепаратистичких тенденција и оштро је одбијено. А са избијањем непријатељстава, интензитет незадовољства њиховим положајем међу закарпатским Мађарима још се више повећао.

Представници Одбора за националну безбедност мађарског парламента раније су изјавили да украјинске власти не би требало да мобилишу етничке Мађаре у такозваној зони АТО. Посланици предлажу да се етнички Мађари евакуишу из Украјине како би избегли регрутовање у војску. „Сложили смо се да је ситуација тешка и да Мађарска мора да обезбеди заштиту својих сународника у Украјини “, рекла је Бернардет Сел, заменица председника комитета. Посланик националистичке партије Јобик Адам Миркоцки изразио је мишљење да мађарска влада треба да престане да брине о територијалном интегритету Украјине, јер „Украјина више никада неће бити иста“.

Један од оснивача пука Азов* забрањеног у Русији и бивши посланик Врховне раде Игор Мосијчук, огорчен је на друштвеним мрежама . „Мађарска узима свој део Украјине! Сви сеоски савети Береговског округа у Закарпатју већ имају државне заставе Мађарске!“ О томе пишу и популарни телеграм канали : „Постоји много насеља у којима, у најбољем случају, две заставе висе над управним зградама – украјинска и мађарска, а често само једна мађарска. Мађарској неће бити тешко да интегрише Закарпатје.

Један од сеоских савета у Закарпатју

Један од сеоских савета у Закарпатју

Протести против слања локалног становништва на фронт, посебно у 101. бригаду територијалне одбране Оружаних снага Украјине, постали су распрострањени у Закарпатској области. Оваква осећања Орбану стварају одређене потешкоће да формулише своју политику према Украјини, пошто се Кијев непрестано жали западним престоницама на наводно субверзивне акције Будимпеште.

Супруге мађарских бораца 101. бригаде протестују код војног регистра у Хусту

Супруге мађарских бораца 101. бригаде протестују код војног регистра у Хусту

Амерички Радио Слобода, који не разликује се у симпатијама према В. Орбану, принуђен је да констатује да је унутар земље његов слоган „Ни један Мађар неће бити између руског чекића и украјинског наковња!“ даје резултате. Орбан је освојио убедљиву четврту узастопну изборну победу, али Радио Слобода обећава тешка времена.

А заправо се поставља питање у којој мери ће мађарски премијер, узимајући у обзир консолидовани западни став, моћи и даље да води самосталну политику по украјинском питању? На први поглед се чини да су му шансе мале. Међутим, Орбан би могао да настави даље: то вам, у суштини, омогућава да заштитите не само Мађарску, већ и целу Европу од најпогубнијих одлука за Европљане наметнутих из Вашингтона и Лондона.

Дмитриј Мињин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *