Кијев није саопштио да планира да мобилише милион људи [ИСПРАВКА]

0

Алексеј Резников (фото: © РИА Новости / Александр Кряжев)

„Покренути су процеси који ће обезбедити повећање одбрамбеног потенцијала Украјине. Фокусирани смо на потребу да обезбедимо [опрему] за милион људи који ће се одупрети непријатељу“, написао је Резников на свом Фејсбук налогу.

Према украјинском издању Страна.уа, украјинске власти су први пут навеле број грађана које планирају да мобилишу.

Rusija: Izvešćemo pred lice pravde odgovorne za vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini

Међутим, да би се разумео контекст изјаве Резниковa, треба имати у виду и његову изјаву od 8. маја у емисији Националног телетона, где је рекао да: “је украјински сектор безбедности и одбране већ премашио милион бораца у свом саставу. Овај број обухвата све постојеће структуре одбране и безбедности у Украјини: 261.000 војних оружаних снага Украјине, 100.000 припадника територијалне одбране, 45.000 граничара, 45.000 националних гардиста, 90.000 полицајаца, као и снаге Службе безбедности Украјине, специјалне снаге Главне обавештајне управе Министарства одбране итд.”

Не постоји независна потврде о стварној бројности украјинске војске, укључујући сво особље које Резников наводи у поменутој изјави од 8. маја, па није могуће са сигурношћу утврдити да ли су наводи украјинских званичника о томе да одбрана Украјине броји милион људи тачни или не. Ипак, Резников свакако није говорио мобилизацији милион људи у Украјини већ, заправо о набавци потребне опреме за постојеће војнике.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ИСПРАВКА: Резников у објави на свом Фејсбук налогу није навео да Украјина намерава да укључи у борбена дејства милион људи, нити да мобилише милион људи, како је раније наведено. У својој објави он говори о набавци потребне опреме за милион људи а у својим ранијим изјавама је тај број наводио као укупан број “свих постојећих структура одбране и безбедности” у Украјини (војних оружаних снага Украјине, припадника територијалне одбране, граничара, националних гардиста, полицајаца, као и снага Службе безбедности Украјине, специјалних снага Главне обавештајне управе Министарства одбране итд).

Прочитајте још:  Акција "Бесмртни пук" поставила је историјски рекорд

Спутник / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *