Палестинске власти подржале међународну истрагу о убиству новинарке Ал Џазире

0

Палестина (Фото: Јутјуб)

Палестинске власти саопштиле да ће подржати међународну истрагу о смрти новинарке Ал Џазире Ширин Абу Аклех. Израел наводи да ће истражити насилне догађаје на њеној сахрани.

Смрт искусне репортерке Ширин Абу Аклех растужила је мнoгe Палестинце, а израелска полиција сукобила се са особама из погребне поворке док је ковчег са телом новинарке Ал Џазире ношен кроз Стари град у Јерусалиму, што је изазвало међународну осуду.

Прочитајте још:  Беливук нуди детаље о убиству Оливера Ивановића и смрти Цвијана
Палестинске власти су за смрт новинарке окривиле израелске снаге. Страдала је док је извештавала са рације израелских снага на окупираној Западној обали.

Израелске власти су првобитно сугерисале да је Ширин Абу Аклех погинула од палестинске ватре, али су потом званичници променили став, рекавши да не могу да искључити да ју је погодио метак испаљен са изралеске стране.

Хусеин ал Шеик, високи званичник палестинских власти, на Твитеру је написао да би власт поздравила учешће међународних тела у истрази о околностима смрти новинарке Ал Џазире.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Палестинске власт одбиле су понуду Израела, који је изразио жаљење због њене смрти, да сарађује у истрази.

Израелска полиција је саопштила да је покушала да олакша мирну и достојанствену сахрану и координира погреб са њеном породицом. “Нажалост, стотине изгредника покушало је да саботира церемонију и науди полицији”, тврди се у саопштењу.

Савет безбедности УН оштро је осудио убиство и позвао на “непосредну, темељну, транспарентну и правичну и непристрасну истрагу”.

Саопштење тим поводом на синоћњој седници подржало је свих 15 чланица Савета безбедности УН, након што је на инсистирање Кине и Русије уклоњен део текста у којем се наглашава важност слободе медија и потреба да новинари који раде у опасним областима буду заштићени, потврдиле су дипломате на Ист Риверу, које су желеле да остану анонимне, преноси АП.

У саопштењу СБ УН је истакнуто “да новинари морају бити заштићени као цивили”.

У болници у Јерусалиму преминуо је Палестинац од повреда задобијених током сукоба са израелским снагама безбедности пре три недеље у џамији Ал Акса, што је први смртни случај на Храмовној гори у последњих неколико година.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *