Русофил Дачић: Већина грађана гласала проевропске партије

0

Дачић (Фото: Јутјуб)

Председник скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је у Ханији да су грађани Србије на изборима у априлу дали веома убедљиву подршку оним политичким снагама које раде на европским интеграцијама и које их имају у самом врху својих политичких и друштвених приоритета.

Прочитајте још:  Београд: Препорука полиције да деца не иду сама кући из школе због миграната!
Он је током обраћања седници Комитета за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) на Криту изјавио да преговори Србије за чланство у ЕУ трају 19 година и да због тога код грађана Србије „постоје и колебања и недоумице око тога да ли је остварење овог циља уствари реално“.

„Као што и у Европској унији већ дуже постоји такозвани ‘замор од проширења’, тако и у Србији и у региону Западног Балкана постоји својеврсни ‘замор од придруживања’ Унији. Ми желимо да се обе стране размрдају и да тај замор остане иза нас. Србија и цео Западни Балкан заслужују да много брже него до сада буду валоризоване њихове жеље и њихови напори да се придруже Европској унији“, рекао је Дачић.

Како се наводи у саопштењу из скупштине Србије, Дачић је током обраћања истакао приврженост Србије раду ПССЕ и овог Комитета, у остваривању заједничких циљева и вредности.

“Нарочито ми је задовољство што Парламентарна скупштина, кроз рад Комитета за политичка питања и демократију, разматра питање европске перспективе Западног Балкана и настоји да пронађе механизме и начине за подршку јасној перспективи региона, као и да идентификује области у којима Савет Европе може да помогне региону на његовом европском путу”, изјавио је Дачић и додао да је уверен да ће Србија одмах након конституисања скупштине и владе са још већом енергијом наставити реформе у склопу приступних преговора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  КОМПРОМИТОВАЊЕ
Истакао је да су сви забринути због “кризе услед оружане интервенције Русије у Украјини, која поред свих ужасних последица по грађане Украјине и читаву Европу, утиче и на даље успоравање интеграције Западног Балкана у ЕУ”.

“Зато користим и ову прилику да позовем и Савет Европе и све његове чланице да још јаче него до сада подрже наше напоре за евроинтеграцију, зато што смо дубоко уверени да је то једини начин да дођемо до пуне стабилности и просперитета нашег региона и сваке наше државе појединачно”, закључио је Дачић.

Он данас и сутра борави у дводневној посети Грчкој где ће учествовати на седници Комитета за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) која се одржава у Ханији, на Криту.

Седница у Ханији је посвећена актуелним политичким питањима, а на дневном реду, између осталог, су тачке посвећене европској перспективи Западног Балкана и извештају о Косову, што је посебно важно, нарочито у светлу захтева за чланство у Савету Европе који је Приштина поднела прошле недеље.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *