Зиђину милион динара казне због загађења реке Мали Пек тешким металима

0

Поступајући по кривичној пријави коју је Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) поднео против компаније “Зиђин Копер” због загађења тешким металима реке Мали Пек у марту 2021. године, надлежно тужилаштво у Неготину наложило је тој компанији и њеном директору да због кривичног дела загађење животне средине у хуманитарне сврхе уплате милион динара, саопштио је РЕРИ.

Како се наводи у саопштењу на сајту РЕРИ-ја, река Пек је због загађења у марту 2021. године, услед активности компаније „Зиђин Копер“ попримила мутну, црвену, бакарну и зелену боју, што је, како су навели, узнемирило јавност.

Прочитајте још:  Србија: Андреј Наумов осуђен на годину дана затвора
Истакли су да су ангажовали Институт за рударство и металургију Бор, који је спровео узорковање муља из реке, а резултати узорковања су показали да је муљ изузетно загађен због високих концентрација загађујућих материја.

„Бакра у 17 пута већој количини у односу на прописану, арсена у 3,5 пута већој вредности у односу на прописану, као и олова у готово два пута већој вредности у односу на прописану“, пише у саопштењу.

Резултати узорковања површинских и отпадних вода које је спровео Завод за јавно здравље Тимок из Зајечара, на позив РЕРИ-ја, показали су да су низводно од рудника вишеструко прекорачене граничне вредности загађујућих материја, наводи се.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Гвожђа у количини пет пута већој у односу на прописану вредност, као и мангана у двоструко већој количини у односу на прописану вредност, док је река Мали Пек припадала петој класи површинских вода (површинске воде које припадају овој класи се не могу користити ни у једну сврху)”, наводи се у саопштењу.

Истакли су да је узорковање вршено и узводно од рудника, као и непосредно после улива Малог Пека у Пек, као и да је вредност загађујућих материја на тим локацијама била у дозвољеним оквирима, чиме су, како су навели, желели да покажу да загађење “може потицати искључиво од незаконитих активности компаније Зиђин Копер”.

Из РЕРИ-ја су поздравили напор надлежног тужилаштва да се утврди одговорност правног лица за кривична дела која се односе на загађење животне средине и оценили да та одлука представља значајан допринос правној пракси, као и делимичну сатисфакцију у постизању специјалне превенције усмерене против извршиоца кривичног дела.

“С друге стране, РЕРИ указује да нарочито забрињава изостанак реакције надлежних инспекцијских органа, у конкретном случају министарства заштите животне средине и министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, који су утврдили незаконитости на које је РЕРИ у дужем временском периоду указивао, а које поводом наведеног сами нису поднели нити једну кривичну пријаву”, додаје се у саопштењу.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *