(ВИДЕО) Драгиња уз „Шоту“ слави Дан независности: „Труп-труп-трупни ногом, нек се земља тресе“

0

Друштвеним мрежама кружи снимак разигране посланице СДП-а и „првакиње грађанистичке мисли“ у Црној Гори, Драгиње Вуксановић Станковић, која уз звуке „Шоте“ прославља Дан независности Црне Горе.

Прочитајте још:  Историјат о Пупину: “На ноге Срби браћо - слава вас зове! (1.део)
Уколико „филм“ вратимо мало уназад, сетићемо се бивше председнице Врховног суда – а сада најпознатије притворенице у Црној Гори, Весне Меденице, која је својевремено „трупкала“ уз мелодије Таркана, да би данас заједно са сином била оптужена за више кривичних дела.

Време ће показати да ли је овај снимак несуђене председнице.ме увод у разоткривање односа њеног пасторка, Алексе Станковића, са мафијашким „босом“ Дарком Шарићем, али и знак да би још неко могао „отплесати“ до Спужа.

Прочитајте још:  Раштимована планета – од пандемије до чудног времена
Ред је подсетити и на значење ове песме, која је редован „фолклор“ на многим весељима, иако се њен смисао коси се са свим начелима људскости.

Наиме, песма се везује и са именом Шоте (Ћерима) Галице, жене србомрсца “качака” (одметника) Азема Бејта. Ова албанска „амазонка“ носила се као мушкарац и ратовала под мушким именом Ћерим. Она је након мужеве смрти предводила одметнике.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У српском народу сачувано је сјћање на ужасан догађај када је Шота ухватила шесторо српске деце-чобанчића, код стада, на планини Мокри, повезала их, наложила ватру и све их бацила у огањ.

Док су деца горела Шота је са “качаницима” играла своју игру око ватре, оргијала и певала: “Шоте, мори шоте / шоте машала / давно желим шоте, мори, да те играм ја!”

На месту страдања невине дечице подигнута је спомен-плоча, која је до краја Другог светског рата опомињала људе о каквом злу је ријеч.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *