Боцан-Харченко о ширењу НАТО-а на Шведску и Финску: Биће војно-техничког одговора. Запад ради све супротно стварној безбедности

0
Александар Боцан Харченко

Александар Боцан-Харченко. (Фото: Јутјуб)

У току је 84. дан рата у Украјини. Битка за Маријупољ је завршена, а после опсаде од готово 3 месеца предајом и евакуацијом последње групе украјинских војника из подземних бункера челичане Азовстаљ. Шведска и Финска више нису неутралне земље и обе су затражиле чланство у НАТО. Србија је, осим Белорусије, једина држава у Европи која до сада није увела никакве санкције Русији, али је под огромним притиском, пре свега ЕУ, чији члан жели да буде, да уведе санкције што може довести до узвратних мера Русије, од чијег гаса Србија зависи.

Прочитајте још:  Влада покушава да ограничи извештавање о корони
Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је у „Прегледу дана“ да је пре руске „специјалне војне операције“ Запад учинио више лоших корака и грешака, пре свега у смислу стратегије европске безбедности и да настављају да предузимају више мера које у значајној мери, а можда и највише, како наводи, штете Западу.

„Економске мере, односно санкције против Русије, сада ударају западну Европу, односно ЕУ, више од Русије“, оценио је руски амбасадор у Србији.

Боцан-Харченко је оценио да је Западу “тешко да прихвати стварање мултиполарног света и да раде све супротно стварној безбедности”.

Прочитајте још:  Друга банка у Киргистану суспендовала је услугу руских МИР картица
На питање о ширењу НАТО-а, односно уласку Финске и Шведске у овај савез, Боцан-Харченко је навео да ће за то постојати војно-технички одговор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ја не бих улазио у неке спекулације, ово је војна ствар, али је наглашено да ће бити војно-техничког одговора. Ако је земља чланица НАТО-а онда ће бити ширена инфраструктура према руској граници, а то је сасвим близу Санкт Петербурга”, рекао је руски амбасадор и додао да је Русија имала “припреме због ширења НАТО-а”.

Он је истакао како је Русија са Финском дуго имала “најбоље односе” и да никада није било “никакве приче да претња према Финској постоји”.

“Ово је политички корак супротан интересима Русије”, навео је он и додао да ће овај корак обуставити више смерова сарадње које су “биле плодоносне за региона Балтичког мора”.

Прочитајте још:  ДЕЈАН БЕРИЋ СЕ ЈАВИО СА ФРОНТА: Овако изгледа ситуација
Боцан-Харченко је оценио да ће САД “учинити све могуће да Шведска и Финска што пре постану чланице НАТО”.

Говорећи о позицији Србије у овој кризи, Боцан-Харченко је оценио да је притисак Запада на Србију “невероватан и ван сваких разумљивих граница”, те да руска страна разуме српску позицију.

“Србија пре свега мисли о свом националном интересу и животу свог народа, што је наравно природно разумљиво. Нисмо ми очекивали ни пре тога да Србија у случају неких санкција према Русији може да заузме неки други став, који је био првих дана потврђен од стране председника Србије Александра Вучића и Савета за националну безбедност”, изјавио је гост “Прегледа дана”.

Упитан о преговорима о новом уговору о руском гасу, Боцан-Харченко је навео нема сумње да ће разговори и резултат бити “пријатељски”, али је додао да ће струка узети у обзир и тржишну ситуацију коју је “створила ЕУ”.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *